marți, 16 decembrie 2008

despre evenimentele din grecia





Sambata, 6 decembrie, in jurul orei 10pm, o masina de politie patrula in zona Exarchia din centrul Atenei. Strada Exarchia este cunoscuta ca principalul loc de intalnire al activistilor de stanga, motiv pentru care reprezinta o tinta a "fortelor de ordine" din Grecia. Cei trei politisti care se aflau acolo sambata fac parte dintr-o noua unitate a politiei care a fost creata cu scopul de a inabusi miscarea militantilor anarhisti. Ei poarta uniforme diferite (albastre), sunt indoctrinati din punct de vedere politic si antrenati special in scopul reprimarii miscarii de stanga si miscarii anarhiste.

Cand au observat prezenta patrulei, cativa tineri au decis sa-si declare in mod deschis opozita fata de fortele de opresiune, spunandu-le sa plece. Desi media mainstream vehiculeaza zvonul ca politistii au fost atacati cu cocktailuri molotov, martori de la fata locului sustin ca tinerii nu erau inarmati. Doi politisti au iesit din masina si au aruncat grenade lacrimogene spre toti cei aflati in zona, iar unul dintre politisti a scos pistolul si l-a impuscat cu sange rece in piept pe Grigoropoulos Andreas, in varsta de 15 ani. Au fost trase trei focuri de arma.
Aparent, politia este autorizata sa raspunda in plina forta impotriva oricarui fapt pe care il considera ca fiind o provocare.
Tanarul a decedat la 15 minute dupa ce a fost transportat la spital.
Numele politistilor care au savarsit crima sunt Epaminodas Korkoneas, in varsta de 37 de ani si Vasilis Saraliotis, in varsta de 31 de ani. Acestia au fost detinuti si acuzati, dar nu-si recunosc vina si declara ca glontul a fost tras in aer, pentru a-l tine pe tanar la distanta, insa a atins o streasina de metal si a ricosat in pieptul celui ucis.

Ca un raspuns spontan, in aceeasi noapte, mii de oameni au protestat in majoritatea oraselor din Grcia. In Atena, mai multe persoane au blocat intrarea spitalului in care Andreas a murit,pentru a nu permite politiei sa intre. Riot-uri au izbucnit in tot orasul, bancile, supermarketurile, masinile si sectiile de politie fiind principala tinta a protestatarilor. In acest timp, trei universitati au fost ocupate.

Demonstratii, actiuni directe si revolte au izbucnit in toata tara. In Thessaloniki doua sectii de politie au fost atacate, mai multe banci au fost arse, iar Egnatia, strada principala, a fost blocata toata noaptea prin incendierea de tomberoane. Exista rapoarte despre actiuni similare care au avut loc concomitent in Yannena, Iraklio, Chania, Komotini, Mitilini, Xanthi, Serres, Sparta, Alexandroupolis , Volos s.a.

atena
Dupa o noapte de revolte a urmat o zi de insurectie. Actiunile de solidaritate au continuat in toata Grecia si nu numai, oameni din Zagreb, Berlin sau Hamburg demonstrand in fata ambasadelor Greciei. Astazi, 8 decembrie, activisti din Londra, Edinburgh si Viena au protestat si ei impotriva represiunii statului si a politiei.
In Atena, peste 12000 de persoane, activisti, membri ai diferitelor grupuri politice sau simpli cetateni, s-au alaturat revoltei.



Declaratia unuia dintre participantii la funerariile lui Alexandros Grigoropoulos:

"Astazi a fost inmormantat Alex, baiatul ucis de politie. 5000 de oameni au participat la trista ceremonie. Atmosfera fost oarecum tacuta si pasnica (cu exceptia a doua elicoptere de deasupra), pana cand un mars al studentilor a sosit din centrul Atenei urmarit de politie. Foarte curand aceasta actiune provocatoare a condus la cateva incidente minore intre studenti si politisti, de unde a rezultat arestarea unui elev de 15 ani. Din acel moment conflictul a izbucnit si foarte curand o banca din apropiere era in flacari iar politistii au atacat aruncand gaze lacrimogene in zona cimitirului! Portile cimitirului erau inchise si oamenii au ramas blocati inauntru, in timp ce afara lupta era din ce in ce mai violenta. In final politia s-a retras 300 de metri, iar ceremonia a continuat in strigatele multimii: "Politisti! Porci! Ucigasi! " si cu o explozie de aplauze la vederea sicriului alb. Au fost repetate cu voce tare cuvintele "Nemuritor! Nemuritor!".
video http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7772602.stm

Un comentariu:

  1. ma gandesc sa nu cumva sa fie si la noi la fel, anul viitor. prea ni se spune de criza. dar ma mai intreb si altceva - vor iesi romanii in strada, sutele de mii de someri, ca doar se preconizeaza falimentul multor firme, fabrici, companii?

    RăspundețiȘtergere

tu ce zici?