marți, 16 decembrie 2008
despre evenimentele din grecia
Sambata, 6 decembrie, in jurul orei 10pm, o masina de politie patrula in zona Exarchia din centrul Atenei. Strada Exarchia este cunoscuta ca principalul loc de intalnire al activistilor de stanga, motiv pentru care reprezinta o tinta a "fortelor de ordine" din Grecia. Cei trei politisti care se aflau acolo sambata fac parte dintr-o noua unitate a politiei care a fost creata cu scopul de a inabusi miscarea militantilor anarhisti. Ei poarta uniforme diferite (albastre), sunt indoctrinati din punct de vedere politic si antrenati special in scopul reprimarii miscarii de stanga si miscarii anarhiste.
Cand au observat prezenta patrulei, cativa tineri au decis sa-si declare in mod deschis opozita fata de fortele de opresiune, spunandu-le sa plece. Desi media mainstream vehiculeaza zvonul ca politistii au fost atacati cu cocktailuri molotov, martori de la fata locului sustin ca tinerii nu erau inarmati. Doi politisti au iesit din masina si au aruncat grenade lacrimogene spre toti cei aflati in zona, iar unul dintre politisti a scos pistolul si l-a impuscat cu sange rece in piept pe Grigoropoulos Andreas, in varsta de 15 ani. Au fost trase trei focuri de arma.
Aparent, politia este autorizata sa raspunda in plina forta impotriva oricarui fapt pe care il considera ca fiind o provocare.
Tanarul a decedat la 15 minute dupa ce a fost transportat la spital.
Numele politistilor care au savarsit crima sunt Epaminodas Korkoneas, in varsta de 37 de ani si Vasilis Saraliotis, in varsta de 31 de ani. Acestia au fost detinuti si acuzati, dar nu-si recunosc vina si declara ca glontul a fost tras in aer, pentru a-l tine pe tanar la distanta, insa a atins o streasina de metal si a ricosat in pieptul celui ucis.
Ca un raspuns spontan, in aceeasi noapte, mii de oameni au protestat in majoritatea oraselor din Grcia. In Atena, mai multe persoane au blocat intrarea spitalului in care Andreas a murit,pentru a nu permite politiei sa intre. Riot-uri au izbucnit in tot orasul, bancile, supermarketurile, masinile si sectiile de politie fiind principala tinta a protestatarilor. In acest timp, trei universitati au fost ocupate.
Demonstratii, actiuni directe si revolte au izbucnit in toata tara. In Thessaloniki doua sectii de politie au fost atacate, mai multe banci au fost arse, iar Egnatia, strada principala, a fost blocata toata noaptea prin incendierea de tomberoane. Exista rapoarte despre actiuni similare care au avut loc concomitent in Yannena, Iraklio, Chania, Komotini, Mitilini, Xanthi, Serres, Sparta, Alexandroupolis , Volos s.a.
atena
Dupa o noapte de revolte a urmat o zi de insurectie. Actiunile de solidaritate au continuat in toata Grecia si nu numai, oameni din Zagreb, Berlin sau Hamburg demonstrand in fata ambasadelor Greciei. Astazi, 8 decembrie, activisti din Londra, Edinburgh si Viena au protestat si ei impotriva represiunii statului si a politiei.
In Atena, peste 12000 de persoane, activisti, membri ai diferitelor grupuri politice sau simpli cetateni, s-au alaturat revoltei.
Declaratia unuia dintre participantii la funerariile lui Alexandros Grigoropoulos:
"Astazi a fost inmormantat Alex, baiatul ucis de politie. 5000 de oameni au participat la trista ceremonie. Atmosfera fost oarecum tacuta si pasnica (cu exceptia a doua elicoptere de deasupra), pana cand un mars al studentilor a sosit din centrul Atenei urmarit de politie. Foarte curand aceasta actiune provocatoare a condus la cateva incidente minore intre studenti si politisti, de unde a rezultat arestarea unui elev de 15 ani. Din acel moment conflictul a izbucnit si foarte curand o banca din apropiere era in flacari iar politistii au atacat aruncand gaze lacrimogene in zona cimitirului! Portile cimitirului erau inchise si oamenii au ramas blocati inauntru, in timp ce afara lupta era din ce in ce mai violenta. In final politia s-a retras 300 de metri, iar ceremonia a continuat in strigatele multimii: "Politisti! Porci! Ucigasi! " si cu o explozie de aplauze la vederea sicriului alb. Au fost repetate cu voce tare cuvintele "Nemuritor! Nemuritor!".
video http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7772602.stm
joi, 6 noiembrie 2008
9 Noiembrie ziua internationala impotriva discriminarii de orice fel
DISCRIMINAREA, IMPLICATIILE SALE SI CONSECINTELE ASUPRA SOCIETATII
Consideram acest adevar ca fiind de la sine inteles: toate fiintele umane, indiferent de
rasa, culoare, sex si asa mai departe, sunt nascute cu drepturi egale in fata vietii.” (Ema
Goldman)
Discriminarea se manifesta de cele mai multe ori atunci cand anumite caracteristici ale unei persoane (ex: culoare, sex, etc.) ajung sa genereze judecati morale despre respectivul individ.
Unele dintre aceste caracteristici sunt innascute (ex: culoarea nu ti-o poti alege)iar unele dintre ele reprezinta consecinte ale politicilor injuste dintr-o societate care nu promoveaza egalitatea indivizilor in drepturi si sanse. De regula, atunci cand ceva ne deranjeaza tindem sa indepartam respectivul lucru, actiunea fiind de cele mai multe ori una spontana si aparent instinctiva. Insa, atunci cand vorbim despre discriminare si despre anumite categorii de persoane care sunt constant discriminate pe baza unor caracteristici dobandite sau innascute ar trebui sa luam in considerare mai multi factori: este nedrept sa facem judecati morale despre o persoana pe baza caracteristicilor innascute ale acesteia (culoare, etnie, orientare sexuala, dizabilitati, gen), sa o tratam cu mila/compasiune (ex: bietul de el) , sa promovam anumite automatisme de vocabular sau glume care perpetueaza sterotipuri (ex: esti murdar ca un tigan, arati ca un poponar,femeie proasta, etc.). Acesti oameni trebuie tratati ca toti ceilalti, trebuie acceptati asa cum sunt, trebuie incurajati pentru a putea participa la viata sociala si in nici un caz nu trebuie judecat sau marginalizati.
Majoritatea politicilor integratoare care sunt promovate la ora actuala pe toate canalele media reprezinta doar o iluzie de suprafata care le este data oamenilor pentru a nu avea argumente si pentru a nu isi pune prea multe intrebari in legatura cu situatiile in care sesizeaza anumite acte discriminatorii. In realitate, majoritatea proiectelor se axeaza doar pe partea de cercetare,iar interventia sociala propriu zisa nu este realizata decat de catre anumite organizatii nonguvernamentale
sau grupuri informale care nu au efectiv putearea si nu dispun de resursele
necesare pentru a produce schimbari semnificative in starea de fapt a lucrurilor.
Astfel, atunci cand ne raportam la discriminare nu trebuie sa o consideram a fi numai o
practica individuala (un individ/grup discrimineaza alt individ/grup) ci trebuie sa luam in considerare posibila existenta a unui intreg sistem de patternuri (educationale, locative,profesionale, economice, culturale, mediatice, etc.) al caror efect este perpetuarea si mentinerea puterii, influentei si bunastarii unui anumit grup in detrimentul altora. Astfel de practici discriminatorii isi au originile in modul de functionare al unor forte sociale ce stau in fruntea multora dintre societati si pot fi incadrate sub titulatura de discriminare institutionala.
Acestea sunt adesea mai putin vizibile si condamnate de catre societatea civila decat
practicile discriminatorii individuale. Desi folosesc metode mult mai subtile decat indivizii singulari, institutiile discriminatoare au efecte mult mai distructive pentru umanitate.
TIPOLOGIA DISCRIMINARII
În momentul de fata, în România se practica multe tipuri de discriminare care corespund
marginalizarii anumitor grupuri sociale, pe criterii sociale, economice, etnice/rasiale, de gen,orientare sexuala, etc.Ne propunem ca in paginile urmatoare sa va oferim o viziune de ansamblu corespunzatoare cu modul in care este perceputa aceasta discriminare, urmand ca fiecare dintre noi sa reflecte asupra acestor imformatii. Ele reprezinta doar un punct de plecare pentru cei care sunt interesati de fenomenul discriminarii, urmand ca actiunea propriu-zisa sa ramana la latitudinea fiecaruia dintre noi.
1. Discriminarea pe criteriul saraciei
Saracia reprezinta cea mai dura forma de violenta (Mahatma Ghandi)
Saracia este adesea atat o cauza, cat si o consecinta a incalcarii drepturilor omului.
Negarea unor drepturi fundamentale ingreuneaza participarea celor saraci pe pietele fortei de munca si accesul lor la servicii si resurse de baza. In multe societati, saracii nu se pot bucura de dreptul la educatie, sanatate si locuinta, pentru simplul fapt ca nu isi permit accesarea unor astfel de servicii. De cele mai multe ori, aceasta impiedica participarea celor saraci la viata publica si la libera exprimare, subminindu-le capacitatea de a influenta politicile care ii afecteaza si de a cauta solutii impotriva nedreptatilor. Prin urmare, saracia si excluderea genereaza discriminare, acces inegal la resurse si oportunitati precum si stigmatizare sociala si culturala.
In general, saracia este perceputa fie ca o conditie regretabila, dar accidentala, fie ca o consecinta inevitabila a unor decizii si evenimente care se petrec in alte diverse contexte sociale, politice sau economice. De cele mai multe ori insa, saracia este considerata drept responsabilitatea exclusiva a celor care sufera de pe urma ei, fapt care contribuie la inchiderea tuturor canalelor de intelegere aprofundata a cauzelor, esentei si semnificatiei fenomenului.
Cauzele care ii aduc pe indivizi in starea de saracie (ex: razboaie, economia/politica statelor de care apartin si care genereaza abuzuri ale puterii in absenta unor politici sociale eficiente,catrastrofe naturale, lipsa accesului la educatie/locuri de munca, dizabilitati, materialismul,economic, competitia in absenta cooperarii, etc.) reprezinta de cele mai multe ori factori exteriori individului si asupra carora el nu poate actiona direct. De aceea, se genereaza un set de practici inegalitare si discriminatorii care functioneaza dupa principiul reactiei in lant.Despre saracie ar fi multe de spus. Insa vom lasa statisticile sa vorbeasca de la sine, sperand ca
am ridicat anumite semne de intrebare si ca am reusit sa aratam complexitatea situatiei.
Exista 6.5 miliarde de oameni pe glob (1 miliard traiesc in tarile dezvoltate, iar restul de 5.5 miliarde in tarile aflate in curs de dezvoltate sau in tarile subdezvoltate)Exista cca 21.5 milioane de oameni care traiesc in Romania
3 miliarde de oameni din lume traiesc cu mai putin de 2$/zi,1/4 din romani traiesc cu mai putin de 1$/zi.45% dintre romani se incadreaza in limitele pragului de saracie (stabilite la nivelmondial)12% dintre romani traiesc in saracie extrema
Ex : Consecinte ale malnutritiei
Lipsa alimentatiei necesare reprezinta principala cauza a mortalitatii pe glob
Anual cca 11 milioane de copii cu varste mai mici de 5 ani mor pe glob, dintre care cca55% din cauza malnutritiei
2. Discriminarea pe criterii de orientare sexuala
In esenta, homosexualitatea este la fel de limitativa ca si heterosexualitatea: ideal ar fi sa fi capabil sa iubesti un barbat sau o femeie, oricare fiinta umana, fara a avea sentimente de frica, constrangere sau obligatie (Simone de Beauvoir)
Orientarea sexuala reprezinta una dintre multele caracteristici ale fiintelor umane, insa foarte multe persoane care au o orientare sexuala diferita de cea exclusiv heterosexuala sunt tinta unor atacuri discriminatorii in viata de zi cu zi. Desi nu mai sunt incriminate penal din anul 2000,cuplurile homosexuale nu dispun de drepturi si sunt considerate ca fiind ‘anormale’ de catre multi oameni. De cele mai multe ori persoanele cu o orientare sexuala diferita (LGBT2) sunt judecate in baza acestui fapt, fiind injosite si considerate a aduce prejudicii morale celorlalti. In aceasta situatie, orientarea sociala de tip LGBT este considerata a fi o boala, iar persoanele vizate sunt excluse din societate prin orice mijloace.
In acest context, acceptarea diversitatii si respectarea drepturilor persoanelor cu o orientare sexuala aparte raman doar niste forme fara fond sau niste idei fara substrat in realitate. Acestor persoane le sunt incalcate in repetate randuri drepturile, iar faptul ca si ei sunt oameni ca si noi ceilalti tinde sa fie de cele mai multe ori ignorat.
In societatea romaneasca actuala care pretinde ca pune bazele unei democratii reale, cuplurile gay sunt invizibile pe strazile marilor orase, iar organizatiile extremiste de dreapta ies in strada avand sustinerea Bisericii Ortodoxe Romane si fluturand pancarte cu mesaje gen “poponarii nu ajung in rai”si “nu vrem un neam de poponari” promovand astfel homofobia si xenofobia, ascunzandu-se in spatele conceptului de “normalitate”. Prin implicarea bisericii in astfel de initiative, multi oameni sunt pacaliti si ajung sa sustina astfel de demersuri, fara a-si da seama ca,tocmai prin aceste actiuni biserica isi arata o noua fata care nu promoveaza nici pe departe
iubirea de aproape ci ura fata de oamenii care sunt diferiti, desi tot oameni si apropiati ai nostri sunt si raman.
3. Discriminarea pe criterii etnice si rasiale
Rasismul este cea mai grava amenintare adresata unui om de catre alt om – un maxim de ura cu un minim de motivatie. (A.J. Heschel)
Discriminarea si persecutarea indivizilor pe baza apartenentei etnice sau rasiale reprezinta violari ale principiilor fundamentale pe care este cladita umanitatea. Discriminarea rasiala poate imbraca iverse forme, de la cele mai brutale -precum genocidul (ex: holocaustul) si apartheidul (politica oficiala de segregare ce implica discriminarea legala, politica si economica a persoanelor de culoare – practicata in Africa de Sud) – si pana la forme subtile care ii impiedica pe indivizi apartinand anumitor rase sau etnii sa beneficieze de drepturi civile, politice, economice, sociale
si culturale, in masura egala cu celelalte grupuri din societate.
Discriminarea rasiala duce la aparitia atitudinilor rasiste care se concretizeaza in credinta conform careia membrii unui anumit grup rasial sau etnic sunt superiori sau inferiri altor grupuri.Avand atat o forma structurala cat si una ideologica, acest sistem de dominanta a unui anumit grup cuprinde structuri politice, economice si socio-culturale ale inegalitatii. Totodata sunt implicate procese si practici de excluziune, opresiune si marginalizare, precum si stereotipuri si simboluri, care sa sustina respectivele structuri si procese. In cazul Romaniei, discriminarea rasiala cuprinde mai multe paliere, orientandu-se pe de o parte asupra persoanelor de etnie roma si pe de alta parte asupra persoanelor cu o culoare sau infatisare diferita de cea “majoritara” (ex: negrii, asiatici, arabi, etc…) Conflictele nationaliste dintre români si maghiari, sau prejudiciile rasiste orientate catre populatia de culoare (fara a tine cont nici macar de faptul ca multi dintre acestia sunt nascuti in
aceeasi tara cu cei care ii discrimineaza) reprezinta doar câteva dintre variatele exemple de discriminare din societatea romaneasca, pe care nu le vom detalia acum.
Situatia populatiei rrome nu s-a schimbat în ciuda numeroaselor programe derulate de catre organizatii guvernamentale si non-guvernamentale care vizau integrarea sociala si economica a acestora. Desi formeaza un grup etnic eterogen din punct de vedere cultural, romii din Romania au in comun probleme importante legate de nivelul scazut de trai, accesul redus la bunuri si servicii publice (ex: sanatate), instabilitate economica datorata inchiderii acesului catre educatie si locuri de munca, conditii de locuire precare, lipsa accesului la participarea politica activa (formal si informal), lipsa actelor de identitate, etc; toate aceste stari sunt puternic intercorelate
devenind cauze si efecte pentru noi si noi baze ale marginalizarii populatiei de etnie roma. La acestea se adauga si traditia romilor care nu este acceptata si recunoscuta de catre societatea romaneasca. Nefiind in masura sa putem aplica jucati de valoare asupra acestei culturi ne rezumam doar la a ne axa pe problemele care pot fi rezolvate prin abolirea discriminarii nejustificate fata de rromi, pe criterii care nu au legatura directa cu cultura la care unii dintre ei adera. Discriminarea etnica si rasiala poate capata infatisari absurde, mai ales in cazul manifestarii atitudinilor xenofobe (frica de straini, manifestata prin ostilitate, respingere sau violenta
indreptata spre un anumit grup). In Romania, atitudinile xenofobe ating cote alarmante in ceea ce priveste populatia rroma, ca fiind straina in propria tara, indiferent de numarul generatiilor anterioare care au trait pe acelasi teritoriu sau al actelor de cetatenie pe care unii dintre ei le detin. Programele guvernamentale impotriva discriminarii finante din fondurile europene nu pot influenta mentalitatea colectiva a etniei dominante, atata timp cat discursul clasei politice ramane imbibat cu prejudecati etnice si rasiale (este suficient sa amintim replicile sefului statului in
legatura cu "armeanul bun" sau "tiganca imputita") , iar efectul educativ al acestora pentru noile generatii este minimalizat in cele mai multe cazuri de reticenta sau apatia cadrelor didactice fata de initiativele de incluziune sociala a celor defavorizati. Mai mult decat atat, putem descoperi in programele guvernamentale noi 'adevaruri' care deculpabilizeaza subtil institutiile politice si religioase : discriminarea romilor se invata ACASA. cunoaste-i inainte sa-i judeci - ne spune
spotul publicitar de la tv si bannerul de la metrou, altfel spus - intoleranta se naste in familie, in camin , iar statul si biserica vin in ajutorul nostru suplinind acest gol printr-o pedagogie morala armonizatoare. Nu putem combate ura fara a identifica sursele ei : responsabilitatea pentru mentinerea dezbinarii si intolerantei revine in primul rand clasei dominante alcatuite din politicieni si oameni de afaceri
(binecuvintati fiind de fetele bisericesti), cei care iau deciziile si care sunt interesati direct de marginalizarea si diabolizarea grupurilor etnice minoritare - in joc sunt fie profitul, fie capitalul electoral. De aceea , o lume cu adevarat multiculturala si libera de ura este posibila doar prin initiativele antirasiste venite de jos in sus, de la persoane si grupuri din afara jocului politic.
4. Discriminarea persoanelor cu dizabilitati
Dizabititatea este doar o chestiune de perceptie. Fiecare om poate face anumite lucruri lucruri pe care altii nu le pot face…
Discriminarea persoanelor cu diferite handicapuri se poate manifesta in mod direct prin:limitarea sanselor egale de a participa la viata publica, limitarea posibilitatilor de a avea o viata sociala obisnuita, imposibiliatatea de a se angaja si a-si castiga existenta, imposibilitatea de aavea acces la anumite institutii sau utilitati care intervin in viata de zi cu zi. Mai dureroasa insa,
este acea discriminare subtila, pe care majoritatea oamenilor care nu sufera de nici un handicap nu o constientizeaza, ci dimpotriva o genereaza si o perpetueaza prin standardele si normele pe care direct/indirect sau intentionat/neintentionat le impun asupra tuturor celorlalti.
O asemenea discriminare se regaseste spre exemplu in ‘etichetele’ atribuite acestor persoane.Termenii folositi pentru a le identifica nevoile sunt in sine disciminatorii deoarece de exemplu prin insasi termenul de „dizabiliatate”, analizat etimologic, li se neaga absolut orice fel de abilitate. Aceasta falsa negare are un impact deosebit asupra identitatii si demnitatii individului.O alta terminologie interpretabila este cea a „handicapului”, o persoana nu poate fi in sine„handicapata”. Handicapul nu este altceva decat o stare consecutiva deficientei cu care persoana s-a nascut sau pe care a dobandit-o. Societatea naste „handicapul” prin normele impuse, norme construite de o majoritate care dicteaza o anumita stare de „normalitate”.
Negarea anumitor drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la o educatie adaptata in functie de„diferitele abilitati”, accesul la o ingrijire medicala adecvata, posibilitatea de a invata o meserie in concordanta cu abilitatile individuale si posibilitatea de a-si castiga propria existenta, dreptul de a isi exprima sexualitatea, etc. Toate aceste aspecte reprezinta acte discriminatorii, iar privite in ansamblu au un impact deosebit asupra individului si dezvoltarii sale armonioase.
Persoanele cu dizabilitati sunt excluse de la viata sociala (plimbandu-se doar intre locuinta si institutii specializate), fiindu-le adesea ingradit dreptul de a intra in contact cu un mediu care i-ar putea face sa simta realitatea care ii inconjoara.
In acest context, nu este de mirare faptul ca persoanele cu handicap sunt foarte putin vizibile in societate, neavand sustinere pentru a-si putea dezvolta artitudinea civica si pentru a putea participa in diferite moduri la luarea anumitor decizii care le influenteaza prezentul si viitorul.
5. Discriminarea pe criterii de gen/sex
Doar pentru ca sunt femeie trebuie sa fac eforturi majore pentru a reusi in viata. Daca dau gres, nu vor spune “nu a avut abilitatile necesare pentru a reusi” ci “femeile nu au abilitatile necesare pentru a reusi” (Clare Boothe Luce)
Discriminarea pe criterii de sex/gen se manifesta cel mai vizibil in viata publica pe piata muncii.Discriminarea pe care o persoana o poate intampina la angajare ar fi de exemplu refuzul unui anumit post pe motivul apartenentei la un anumit sex, imposibilitatea sau limitarea sanselor de promovare si avansare, hartuirea sexuala si/sau santajul prin hartuire sexuala.Sexualitatea nu se limiteaza la raporturi sexuale, ci este un concept deosebit de complex care implica dimensiuni ce se refera la raportarea fata de sexul opus, fata de acelasi gen, relationarea cu acestea si aprecierea acestora, imaginea si stima de sine, atitudini si sentimente de prietenie,
dragoste si respect, constientizarea schemei corporale si identitatea corporala etc. Ea reprezinta in acelasi timp o latura si o ipostaza cat se poate de naturala a oricarei fiinte umane. In sistemul educational o persoana se poate lovi de excluderea sau limitarea accesului la anumite programe educationale, aprecieri (hetero-)sexiste si sanctionari consecutive ale acestor aprecieri din partea profesorilor, hartuire sexuala si/sau santaj prin hartuire sexuala.
Alte impedimente pe care le poate intalni o persoana in viata sociala ar putea fi imprumuturile bancare si creditele sau cumpararea/inchirierea unei locuinte, datorita sexului persoanei, cu atat mai mult cu cat respectiva persoana este necasatorita sau are un statut marital incert. Standardele si normele societatii patriarhale incearca sa ne demonstreze ca o femeie necasatorita are implicit o situatie financiara vulnerabila, provenita din incapacitatea de a se intretine singura si de a avea un statut social-economic stabil.
O altfel de discriminare care nu este la fel de usor de perceput si blamat, deoarece nu se petrece intr-o institutie publica ci intr-o institutie domestica – si anume familia, aspect ce ii confera o nuanta de intangibilitate, este acea discriminare pe care o cunoaste femeia in viata domestica.
Opresiunea secundara, adica cea care se deruleaza in viata privata se manifesta prin persecutii verbale, morale si fizice si/sau exploatare, promovate de practicile si standardele familiei traditionale-patriarhale, care isi gasesc originea si inerenta ,la randul lor, in canoanele religioase.
Violenta domestica, care de cele mai multe ori se manifesta ca metoda punitiva, este cea mai grava si agresiva forma a discriminarii din viata domestica.
In societatea romaneasca actuala femeile sufera cel mai adesea de pe urma violentei directe si indirecte careia ii cad victima involuntar, de cele mai multe ori agresorii fiind persoane sex opus.
Insa trebuie sa luam in considerare faptul ca o mare contributie la perpetuarea situatiei existente o au atat mass-media (ex: publicatiile in care femeia este prezentata ca o marfa de divertisment si nu ca o fiinta umana) cat si diferitele institutii care promoveaza inegalitatea sanselor dintre femei si barbati. In acest context, miscarile feministe sunt binevenite oferind accesul la informatii care contribuie la constientizarea unor aspecte si la diminuarea discriminarii impotriva femeilor.
Singura greseala care poate fi sesizata in cadrul anumitor miscari feministe este data de tendinta de a cadea in extrema, considerand femeile ca fiind superioare barbatilor sau a izolandu-se fata de cei de sex opus. Consideram ca intr-o societate in care diversitatea este promovata, femeile si barbatii ar trebui sa dispuna de drepturi si sanse egale pentru a se putea dezvolta ca indivizi si ptr a putea interactiona intr-un mod armonios.
6. Discriminarea pe criteriul varstei
Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter. (Mark Twain)
Discriminarea pe baza de varsta presupune discriminarea unui persoane sau a unui grup de pers care apartine unui anumit segment de varsta prin folosirea stereotipurilor ce
perpetueaza prejudecati. Desi, din punct de vedere al efectelor directe si usor vizibile, am putea
afirma ca batranii (persoanele de varsta a 3-a) reprezinta cea mai discriminata categorie, trebuie
sa luam in considerare si tinerii.
In prezent, tinerii si copiii sunt discriminati in principal prin faptul ca acestora le sunt adesea
ignorate ideile si initiativele sub pretextul varstei asociate cu imaturitatea. Acestra le este adesea impus (in interiorul familiei sau prin educatia formala) un anumit tipar comportamental care, celmai adesea, are efecte negative asupra construrii personalitatii tinerilor si asupra modului in care acestia simt ca ar trebui sa se raporteze la propria existenta.
De cele mai multe ori copiiilor si tinerilor le este asociat stereotipul imaturitatii iar batranilor cel
al incapacitatilor fizice si mentale.
In cazul batranilor, frica de moarte a anumitor oameni este adesea asociata cu frica de
imbatranire si tinde sa fie instinctiv reprimata in detrimentul celor care se incadreaza in aceasta
categorie. Astfel, persoanele varstnice ajung sa fie scoase din societate, pierzandu-si multe dintre drepturile de care au beneficiat, fapt care le insufla acestora sentimentul inutilitatii in paralel cu cel al izolarii de societatea in care traiesc. Ca si in cazul copiilor si tinerilor, ideile varstnicilor nu sunt luate in seama si sustinute pe motive ce invoca senilitatea si lipsa de judecata. De cele mai multe ori este ignorata premisa unei experiente de viata mult mai vaste sau a cunostintelor de care acestia dispun, tocmai ca avantaj al varstei inaintate.
De cele mai multe ori se pierde din vedere faptul ca, pe de o parte copiii si tinerii pot actiona in
virtutea unor premise mult mai apropiate de ceea ce ar insemna “natura umana”, mai ales daca
tinem cont de faptul ca acestia nu sunt atat de ‘contaminati’ cu informatia dogmatica si
ideologica careia ii cad victima multi dintre adulti. Pe de alta parte, in procesul de formare,
tinerii ridica multe intrebari existentiale, carora au mult mai mult timp si spatiu sa le gaseasca
raspunsuri decat adultii care sunt deja prizonierii unor noi etape (ex: familia, munca, banii, etc.)
ce le limiteaza accesul la momente de introspectie si cautare.
In ceea ce ii priveste pe varstici, acestia beneficiaza de o experienta de viata mult mai ampla si
complexa, traindu-si viata in mai multe etape si in mai multe regimuri de organizarea sociopolitica
a societatii. Acestia sunt mult mai capabili sa faca anumite comparatii si analogii,
judecand totul in baza unei ratiuni fundamentate pe experiente personale reale.
In societatea actuala multi tineri sunt discriminati atat involuntar, in sanul familiei, fiind siliti sa
se supuna dorintelor si asteptarilor parintilor (fapt ce le ingradeste liberul arbitru), cat si in cadrul
anumitor institutii (ex: educatie) care creaza un set de premise si sisteme in fata carora se cere
ascultare si supunere neconditionata. Batranilor le este ingradita participarea la viata sociala
(acces la locuri de munca, slaba sustinere a initiativelor de orice fel, etc.) simultan cu precaritatea stabilitatii economice fapt care are efecte din cele mai grave.
In aceste conditii, atat tinerii cat si batranii devin prizonierii unor sisteme inchise si manipulative
din care vor putea iesi doar odata cu varsta (cand personalitatea lor va purta deja pecetea anilor
anteriori) sau odata cu moartea (traind ultima perioada a vietii in izolare si cu frustrantul
sentiment al inutilitatii).
7. Discriminarea bolnavilor
Nu te poti considera tu ca fiind cel sanatos din moment ce ai reusit atat de bine sa te adaptezi unei societati bolnave. (Jiddu Krishnamurti)
Discriminarea împiedica persoanele care sufera de boli grave, incurabile sau transmisibile
(hiv/sida, hepatita B, cancer,etc) sa traiasca o viata normala în societate, obligandu-le de cele
mai multe ori sa îsi ascunda diagnosticul. Totodata, stigmatul unei boli incurabile perpetueaza o
teama nejustificata fata de acest subiect, fata de informare sau fata de testare, iar discriminarea
poate determina sau forta persoanele in cauza sa adopte comportamente destructive.
Datorita lipsei de informare si a fricii (care uneori nu e intemeiata), multi dintre cei care sufera
de boli incurabile sunt marginalizati si discriminati, petrecandu-si viata la marginea unei societati
Aici pot aparea toate efectele mentionate anterior, in capitolul despre saracie
care vede in ei o amenintare pentru ceilalti. De cele mai multe ori se pierde din vedere ideea ca
acestia sunt oameni ca si noi ceilalti, iar faptul ca sufera de o boala incurabila ar trebui sa
reprezinte mai degraba un motiv pentru a ii incuraja sa participe la viata sociala si sa sa poata
simti utili din toate punctele de vedere. In realitate insa, acestia ajung sa fie stigmatizati, prin
ingradirea accesului la educatie, servicii publice de asistenta medicala si psihiatrie, acces pe piata fortei de munca, etc. Totodata, in astfel de situatii, principiul confidentialitatii este de cele mai multe ori incalcat. Cel mai dureros lucru insa, este dat de indepartarea celorlalti oameni, fapt ce pentru persoana bolnava poate avea efecte mult mai grave care se resimt intr-un mod mult mai dezastruos decat boala insasi.
Exemplu: conform statisticilor Comisiei Nationale de Lupta Anti SIDA, Institutul de Boli
înfectioase „Prof. Dr. Matei Bals” în decembrie 2006 în România se înregistrau un numar de
11.906 de persoane care traiesc cu HIV/SIDA. Dintre acestia trei sferturi sunt copii. Acestea suntnumai cazurile depistate, specialistii considerand ca fiecarui caz depistat ii corespund alte 10-15 cazuri nedepistate sau neinregistrate
PENTRU DETALII DESPRE MANIFEST VIZITATI :www.solidaritate.info
Consideram acest adevar ca fiind de la sine inteles: toate fiintele umane, indiferent de
rasa, culoare, sex si asa mai departe, sunt nascute cu drepturi egale in fata vietii.” (Ema
Goldman)
Discriminarea se manifesta de cele mai multe ori atunci cand anumite caracteristici ale unei persoane (ex: culoare, sex, etc.) ajung sa genereze judecati morale despre respectivul individ.
Unele dintre aceste caracteristici sunt innascute (ex: culoarea nu ti-o poti alege)iar unele dintre ele reprezinta consecinte ale politicilor injuste dintr-o societate care nu promoveaza egalitatea indivizilor in drepturi si sanse. De regula, atunci cand ceva ne deranjeaza tindem sa indepartam respectivul lucru, actiunea fiind de cele mai multe ori una spontana si aparent instinctiva. Insa, atunci cand vorbim despre discriminare si despre anumite categorii de persoane care sunt constant discriminate pe baza unor caracteristici dobandite sau innascute ar trebui sa luam in considerare mai multi factori: este nedrept sa facem judecati morale despre o persoana pe baza caracteristicilor innascute ale acesteia (culoare, etnie, orientare sexuala, dizabilitati, gen), sa o tratam cu mila/compasiune (ex: bietul de el) , sa promovam anumite automatisme de vocabular sau glume care perpetueaza sterotipuri (ex: esti murdar ca un tigan, arati ca un poponar,femeie proasta, etc.). Acesti oameni trebuie tratati ca toti ceilalti, trebuie acceptati asa cum sunt, trebuie incurajati pentru a putea participa la viata sociala si in nici un caz nu trebuie judecat sau marginalizati.
Majoritatea politicilor integratoare care sunt promovate la ora actuala pe toate canalele media reprezinta doar o iluzie de suprafata care le este data oamenilor pentru a nu avea argumente si pentru a nu isi pune prea multe intrebari in legatura cu situatiile in care sesizeaza anumite acte discriminatorii. In realitate, majoritatea proiectelor se axeaza doar pe partea de cercetare,iar interventia sociala propriu zisa nu este realizata decat de catre anumite organizatii nonguvernamentale
sau grupuri informale care nu au efectiv putearea si nu dispun de resursele
necesare pentru a produce schimbari semnificative in starea de fapt a lucrurilor.
Astfel, atunci cand ne raportam la discriminare nu trebuie sa o consideram a fi numai o
practica individuala (un individ/grup discrimineaza alt individ/grup) ci trebuie sa luam in considerare posibila existenta a unui intreg sistem de patternuri (educationale, locative,profesionale, economice, culturale, mediatice, etc.) al caror efect este perpetuarea si mentinerea puterii, influentei si bunastarii unui anumit grup in detrimentul altora. Astfel de practici discriminatorii isi au originile in modul de functionare al unor forte sociale ce stau in fruntea multora dintre societati si pot fi incadrate sub titulatura de discriminare institutionala.
Acestea sunt adesea mai putin vizibile si condamnate de catre societatea civila decat
practicile discriminatorii individuale. Desi folosesc metode mult mai subtile decat indivizii singulari, institutiile discriminatoare au efecte mult mai distructive pentru umanitate.
TIPOLOGIA DISCRIMINARII
În momentul de fata, în România se practica multe tipuri de discriminare care corespund
marginalizarii anumitor grupuri sociale, pe criterii sociale, economice, etnice/rasiale, de gen,orientare sexuala, etc.Ne propunem ca in paginile urmatoare sa va oferim o viziune de ansamblu corespunzatoare cu modul in care este perceputa aceasta discriminare, urmand ca fiecare dintre noi sa reflecte asupra acestor imformatii. Ele reprezinta doar un punct de plecare pentru cei care sunt interesati de fenomenul discriminarii, urmand ca actiunea propriu-zisa sa ramana la latitudinea fiecaruia dintre noi.
1. Discriminarea pe criteriul saraciei
Saracia reprezinta cea mai dura forma de violenta (Mahatma Ghandi)
Saracia este adesea atat o cauza, cat si o consecinta a incalcarii drepturilor omului.
Negarea unor drepturi fundamentale ingreuneaza participarea celor saraci pe pietele fortei de munca si accesul lor la servicii si resurse de baza. In multe societati, saracii nu se pot bucura de dreptul la educatie, sanatate si locuinta, pentru simplul fapt ca nu isi permit accesarea unor astfel de servicii. De cele mai multe ori, aceasta impiedica participarea celor saraci la viata publica si la libera exprimare, subminindu-le capacitatea de a influenta politicile care ii afecteaza si de a cauta solutii impotriva nedreptatilor. Prin urmare, saracia si excluderea genereaza discriminare, acces inegal la resurse si oportunitati precum si stigmatizare sociala si culturala.
In general, saracia este perceputa fie ca o conditie regretabila, dar accidentala, fie ca o consecinta inevitabila a unor decizii si evenimente care se petrec in alte diverse contexte sociale, politice sau economice. De cele mai multe ori insa, saracia este considerata drept responsabilitatea exclusiva a celor care sufera de pe urma ei, fapt care contribuie la inchiderea tuturor canalelor de intelegere aprofundata a cauzelor, esentei si semnificatiei fenomenului.
Cauzele care ii aduc pe indivizi in starea de saracie (ex: razboaie, economia/politica statelor de care apartin si care genereaza abuzuri ale puterii in absenta unor politici sociale eficiente,catrastrofe naturale, lipsa accesului la educatie/locuri de munca, dizabilitati, materialismul,economic, competitia in absenta cooperarii, etc.) reprezinta de cele mai multe ori factori exteriori individului si asupra carora el nu poate actiona direct. De aceea, se genereaza un set de practici inegalitare si discriminatorii care functioneaza dupa principiul reactiei in lant.Despre saracie ar fi multe de spus. Insa vom lasa statisticile sa vorbeasca de la sine, sperand ca
am ridicat anumite semne de intrebare si ca am reusit sa aratam complexitatea situatiei.
Exista 6.5 miliarde de oameni pe glob (1 miliard traiesc in tarile dezvoltate, iar restul de 5.5 miliarde in tarile aflate in curs de dezvoltate sau in tarile subdezvoltate)Exista cca 21.5 milioane de oameni care traiesc in Romania
3 miliarde de oameni din lume traiesc cu mai putin de 2$/zi,1/4 din romani traiesc cu mai putin de 1$/zi.45% dintre romani se incadreaza in limitele pragului de saracie (stabilite la nivelmondial)12% dintre romani traiesc in saracie extrema
Ex : Consecinte ale malnutritiei
Lipsa alimentatiei necesare reprezinta principala cauza a mortalitatii pe glob
Anual cca 11 milioane de copii cu varste mai mici de 5 ani mor pe glob, dintre care cca55% din cauza malnutritiei
2. Discriminarea pe criterii de orientare sexuala
In esenta, homosexualitatea este la fel de limitativa ca si heterosexualitatea: ideal ar fi sa fi capabil sa iubesti un barbat sau o femeie, oricare fiinta umana, fara a avea sentimente de frica, constrangere sau obligatie (Simone de Beauvoir)
Orientarea sexuala reprezinta una dintre multele caracteristici ale fiintelor umane, insa foarte multe persoane care au o orientare sexuala diferita de cea exclusiv heterosexuala sunt tinta unor atacuri discriminatorii in viata de zi cu zi. Desi nu mai sunt incriminate penal din anul 2000,cuplurile homosexuale nu dispun de drepturi si sunt considerate ca fiind ‘anormale’ de catre multi oameni. De cele mai multe ori persoanele cu o orientare sexuala diferita (LGBT2) sunt judecate in baza acestui fapt, fiind injosite si considerate a aduce prejudicii morale celorlalti. In aceasta situatie, orientarea sociala de tip LGBT este considerata a fi o boala, iar persoanele vizate sunt excluse din societate prin orice mijloace.
In acest context, acceptarea diversitatii si respectarea drepturilor persoanelor cu o orientare sexuala aparte raman doar niste forme fara fond sau niste idei fara substrat in realitate. Acestor persoane le sunt incalcate in repetate randuri drepturile, iar faptul ca si ei sunt oameni ca si noi ceilalti tinde sa fie de cele mai multe ori ignorat.
In societatea romaneasca actuala care pretinde ca pune bazele unei democratii reale, cuplurile gay sunt invizibile pe strazile marilor orase, iar organizatiile extremiste de dreapta ies in strada avand sustinerea Bisericii Ortodoxe Romane si fluturand pancarte cu mesaje gen “poponarii nu ajung in rai”si “nu vrem un neam de poponari” promovand astfel homofobia si xenofobia, ascunzandu-se in spatele conceptului de “normalitate”. Prin implicarea bisericii in astfel de initiative, multi oameni sunt pacaliti si ajung sa sustina astfel de demersuri, fara a-si da seama ca,tocmai prin aceste actiuni biserica isi arata o noua fata care nu promoveaza nici pe departe
iubirea de aproape ci ura fata de oamenii care sunt diferiti, desi tot oameni si apropiati ai nostri sunt si raman.
3. Discriminarea pe criterii etnice si rasiale
Rasismul este cea mai grava amenintare adresata unui om de catre alt om – un maxim de ura cu un minim de motivatie. (A.J. Heschel)
Discriminarea si persecutarea indivizilor pe baza apartenentei etnice sau rasiale reprezinta violari ale principiilor fundamentale pe care este cladita umanitatea. Discriminarea rasiala poate imbraca iverse forme, de la cele mai brutale -precum genocidul (ex: holocaustul) si apartheidul (politica oficiala de segregare ce implica discriminarea legala, politica si economica a persoanelor de culoare – practicata in Africa de Sud) – si pana la forme subtile care ii impiedica pe indivizi apartinand anumitor rase sau etnii sa beneficieze de drepturi civile, politice, economice, sociale
si culturale, in masura egala cu celelalte grupuri din societate.
Discriminarea rasiala duce la aparitia atitudinilor rasiste care se concretizeaza in credinta conform careia membrii unui anumit grup rasial sau etnic sunt superiori sau inferiri altor grupuri.Avand atat o forma structurala cat si una ideologica, acest sistem de dominanta a unui anumit grup cuprinde structuri politice, economice si socio-culturale ale inegalitatii. Totodata sunt implicate procese si practici de excluziune, opresiune si marginalizare, precum si stereotipuri si simboluri, care sa sustina respectivele structuri si procese. In cazul Romaniei, discriminarea rasiala cuprinde mai multe paliere, orientandu-se pe de o parte asupra persoanelor de etnie roma si pe de alta parte asupra persoanelor cu o culoare sau infatisare diferita de cea “majoritara” (ex: negrii, asiatici, arabi, etc…) Conflictele nationaliste dintre români si maghiari, sau prejudiciile rasiste orientate catre populatia de culoare (fara a tine cont nici macar de faptul ca multi dintre acestia sunt nascuti in
aceeasi tara cu cei care ii discrimineaza) reprezinta doar câteva dintre variatele exemple de discriminare din societatea romaneasca, pe care nu le vom detalia acum.
Situatia populatiei rrome nu s-a schimbat în ciuda numeroaselor programe derulate de catre organizatii guvernamentale si non-guvernamentale care vizau integrarea sociala si economica a acestora. Desi formeaza un grup etnic eterogen din punct de vedere cultural, romii din Romania au in comun probleme importante legate de nivelul scazut de trai, accesul redus la bunuri si servicii publice (ex: sanatate), instabilitate economica datorata inchiderii acesului catre educatie si locuri de munca, conditii de locuire precare, lipsa accesului la participarea politica activa (formal si informal), lipsa actelor de identitate, etc; toate aceste stari sunt puternic intercorelate
devenind cauze si efecte pentru noi si noi baze ale marginalizarii populatiei de etnie roma. La acestea se adauga si traditia romilor care nu este acceptata si recunoscuta de catre societatea romaneasca. Nefiind in masura sa putem aplica jucati de valoare asupra acestei culturi ne rezumam doar la a ne axa pe problemele care pot fi rezolvate prin abolirea discriminarii nejustificate fata de rromi, pe criterii care nu au legatura directa cu cultura la care unii dintre ei adera. Discriminarea etnica si rasiala poate capata infatisari absurde, mai ales in cazul manifestarii atitudinilor xenofobe (frica de straini, manifestata prin ostilitate, respingere sau violenta
indreptata spre un anumit grup). In Romania, atitudinile xenofobe ating cote alarmante in ceea ce priveste populatia rroma, ca fiind straina in propria tara, indiferent de numarul generatiilor anterioare care au trait pe acelasi teritoriu sau al actelor de cetatenie pe care unii dintre ei le detin. Programele guvernamentale impotriva discriminarii finante din fondurile europene nu pot influenta mentalitatea colectiva a etniei dominante, atata timp cat discursul clasei politice ramane imbibat cu prejudecati etnice si rasiale (este suficient sa amintim replicile sefului statului in
legatura cu "armeanul bun" sau "tiganca imputita") , iar efectul educativ al acestora pentru noile generatii este minimalizat in cele mai multe cazuri de reticenta sau apatia cadrelor didactice fata de initiativele de incluziune sociala a celor defavorizati. Mai mult decat atat, putem descoperi in programele guvernamentale noi 'adevaruri' care deculpabilizeaza subtil institutiile politice si religioase : discriminarea romilor se invata ACASA. cunoaste-i inainte sa-i judeci - ne spune
spotul publicitar de la tv si bannerul de la metrou, altfel spus - intoleranta se naste in familie, in camin , iar statul si biserica vin in ajutorul nostru suplinind acest gol printr-o pedagogie morala armonizatoare. Nu putem combate ura fara a identifica sursele ei : responsabilitatea pentru mentinerea dezbinarii si intolerantei revine in primul rand clasei dominante alcatuite din politicieni si oameni de afaceri
(binecuvintati fiind de fetele bisericesti), cei care iau deciziile si care sunt interesati direct de marginalizarea si diabolizarea grupurilor etnice minoritare - in joc sunt fie profitul, fie capitalul electoral. De aceea , o lume cu adevarat multiculturala si libera de ura este posibila doar prin initiativele antirasiste venite de jos in sus, de la persoane si grupuri din afara jocului politic.
4. Discriminarea persoanelor cu dizabilitati
Dizabititatea este doar o chestiune de perceptie. Fiecare om poate face anumite lucruri lucruri pe care altii nu le pot face…
Discriminarea persoanelor cu diferite handicapuri se poate manifesta in mod direct prin:limitarea sanselor egale de a participa la viata publica, limitarea posibilitatilor de a avea o viata sociala obisnuita, imposibiliatatea de a se angaja si a-si castiga existenta, imposibilitatea de aavea acces la anumite institutii sau utilitati care intervin in viata de zi cu zi. Mai dureroasa insa,
este acea discriminare subtila, pe care majoritatea oamenilor care nu sufera de nici un handicap nu o constientizeaza, ci dimpotriva o genereaza si o perpetueaza prin standardele si normele pe care direct/indirect sau intentionat/neintentionat le impun asupra tuturor celorlalti.
O asemenea discriminare se regaseste spre exemplu in ‘etichetele’ atribuite acestor persoane.Termenii folositi pentru a le identifica nevoile sunt in sine disciminatorii deoarece de exemplu prin insasi termenul de „dizabiliatate”, analizat etimologic, li se neaga absolut orice fel de abilitate. Aceasta falsa negare are un impact deosebit asupra identitatii si demnitatii individului.O alta terminologie interpretabila este cea a „handicapului”, o persoana nu poate fi in sine„handicapata”. Handicapul nu este altceva decat o stare consecutiva deficientei cu care persoana s-a nascut sau pe care a dobandit-o. Societatea naste „handicapul” prin normele impuse, norme construite de o majoritate care dicteaza o anumita stare de „normalitate”.
Negarea anumitor drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la o educatie adaptata in functie de„diferitele abilitati”, accesul la o ingrijire medicala adecvata, posibilitatea de a invata o meserie in concordanta cu abilitatile individuale si posibilitatea de a-si castiga propria existenta, dreptul de a isi exprima sexualitatea, etc. Toate aceste aspecte reprezinta acte discriminatorii, iar privite in ansamblu au un impact deosebit asupra individului si dezvoltarii sale armonioase.
Persoanele cu dizabilitati sunt excluse de la viata sociala (plimbandu-se doar intre locuinta si institutii specializate), fiindu-le adesea ingradit dreptul de a intra in contact cu un mediu care i-ar putea face sa simta realitatea care ii inconjoara.
In acest context, nu este de mirare faptul ca persoanele cu handicap sunt foarte putin vizibile in societate, neavand sustinere pentru a-si putea dezvolta artitudinea civica si pentru a putea participa in diferite moduri la luarea anumitor decizii care le influenteaza prezentul si viitorul.
5. Discriminarea pe criterii de gen/sex
Doar pentru ca sunt femeie trebuie sa fac eforturi majore pentru a reusi in viata. Daca dau gres, nu vor spune “nu a avut abilitatile necesare pentru a reusi” ci “femeile nu au abilitatile necesare pentru a reusi” (Clare Boothe Luce)
Discriminarea pe criterii de sex/gen se manifesta cel mai vizibil in viata publica pe piata muncii.Discriminarea pe care o persoana o poate intampina la angajare ar fi de exemplu refuzul unui anumit post pe motivul apartenentei la un anumit sex, imposibilitatea sau limitarea sanselor de promovare si avansare, hartuirea sexuala si/sau santajul prin hartuire sexuala.Sexualitatea nu se limiteaza la raporturi sexuale, ci este un concept deosebit de complex care implica dimensiuni ce se refera la raportarea fata de sexul opus, fata de acelasi gen, relationarea cu acestea si aprecierea acestora, imaginea si stima de sine, atitudini si sentimente de prietenie,
dragoste si respect, constientizarea schemei corporale si identitatea corporala etc. Ea reprezinta in acelasi timp o latura si o ipostaza cat se poate de naturala a oricarei fiinte umane. In sistemul educational o persoana se poate lovi de excluderea sau limitarea accesului la anumite programe educationale, aprecieri (hetero-)sexiste si sanctionari consecutive ale acestor aprecieri din partea profesorilor, hartuire sexuala si/sau santaj prin hartuire sexuala.
Alte impedimente pe care le poate intalni o persoana in viata sociala ar putea fi imprumuturile bancare si creditele sau cumpararea/inchirierea unei locuinte, datorita sexului persoanei, cu atat mai mult cu cat respectiva persoana este necasatorita sau are un statut marital incert. Standardele si normele societatii patriarhale incearca sa ne demonstreze ca o femeie necasatorita are implicit o situatie financiara vulnerabila, provenita din incapacitatea de a se intretine singura si de a avea un statut social-economic stabil.
O altfel de discriminare care nu este la fel de usor de perceput si blamat, deoarece nu se petrece intr-o institutie publica ci intr-o institutie domestica – si anume familia, aspect ce ii confera o nuanta de intangibilitate, este acea discriminare pe care o cunoaste femeia in viata domestica.
Opresiunea secundara, adica cea care se deruleaza in viata privata se manifesta prin persecutii verbale, morale si fizice si/sau exploatare, promovate de practicile si standardele familiei traditionale-patriarhale, care isi gasesc originea si inerenta ,la randul lor, in canoanele religioase.
Violenta domestica, care de cele mai multe ori se manifesta ca metoda punitiva, este cea mai grava si agresiva forma a discriminarii din viata domestica.
In societatea romaneasca actuala femeile sufera cel mai adesea de pe urma violentei directe si indirecte careia ii cad victima involuntar, de cele mai multe ori agresorii fiind persoane sex opus.
Insa trebuie sa luam in considerare faptul ca o mare contributie la perpetuarea situatiei existente o au atat mass-media (ex: publicatiile in care femeia este prezentata ca o marfa de divertisment si nu ca o fiinta umana) cat si diferitele institutii care promoveaza inegalitatea sanselor dintre femei si barbati. In acest context, miscarile feministe sunt binevenite oferind accesul la informatii care contribuie la constientizarea unor aspecte si la diminuarea discriminarii impotriva femeilor.
Singura greseala care poate fi sesizata in cadrul anumitor miscari feministe este data de tendinta de a cadea in extrema, considerand femeile ca fiind superioare barbatilor sau a izolandu-se fata de cei de sex opus. Consideram ca intr-o societate in care diversitatea este promovata, femeile si barbatii ar trebui sa dispuna de drepturi si sanse egale pentru a se putea dezvolta ca indivizi si ptr a putea interactiona intr-un mod armonios.
6. Discriminarea pe criteriul varstei
Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter. (Mark Twain)
Discriminarea pe baza de varsta presupune discriminarea unui persoane sau a unui grup de pers care apartine unui anumit segment de varsta prin folosirea stereotipurilor ce
perpetueaza prejudecati. Desi, din punct de vedere al efectelor directe si usor vizibile, am putea
afirma ca batranii (persoanele de varsta a 3-a) reprezinta cea mai discriminata categorie, trebuie
sa luam in considerare si tinerii.
In prezent, tinerii si copiii sunt discriminati in principal prin faptul ca acestora le sunt adesea
ignorate ideile si initiativele sub pretextul varstei asociate cu imaturitatea. Acestra le este adesea impus (in interiorul familiei sau prin educatia formala) un anumit tipar comportamental care, celmai adesea, are efecte negative asupra construrii personalitatii tinerilor si asupra modului in care acestia simt ca ar trebui sa se raporteze la propria existenta.
De cele mai multe ori copiiilor si tinerilor le este asociat stereotipul imaturitatii iar batranilor cel
al incapacitatilor fizice si mentale.
In cazul batranilor, frica de moarte a anumitor oameni este adesea asociata cu frica de
imbatranire si tinde sa fie instinctiv reprimata in detrimentul celor care se incadreaza in aceasta
categorie. Astfel, persoanele varstnice ajung sa fie scoase din societate, pierzandu-si multe dintre drepturile de care au beneficiat, fapt care le insufla acestora sentimentul inutilitatii in paralel cu cel al izolarii de societatea in care traiesc. Ca si in cazul copiilor si tinerilor, ideile varstnicilor nu sunt luate in seama si sustinute pe motive ce invoca senilitatea si lipsa de judecata. De cele mai multe ori este ignorata premisa unei experiente de viata mult mai vaste sau a cunostintelor de care acestia dispun, tocmai ca avantaj al varstei inaintate.
De cele mai multe ori se pierde din vedere faptul ca, pe de o parte copiii si tinerii pot actiona in
virtutea unor premise mult mai apropiate de ceea ce ar insemna “natura umana”, mai ales daca
tinem cont de faptul ca acestia nu sunt atat de ‘contaminati’ cu informatia dogmatica si
ideologica careia ii cad victima multi dintre adulti. Pe de alta parte, in procesul de formare,
tinerii ridica multe intrebari existentiale, carora au mult mai mult timp si spatiu sa le gaseasca
raspunsuri decat adultii care sunt deja prizonierii unor noi etape (ex: familia, munca, banii, etc.)
ce le limiteaza accesul la momente de introspectie si cautare.
In ceea ce ii priveste pe varstici, acestia beneficiaza de o experienta de viata mult mai ampla si
complexa, traindu-si viata in mai multe etape si in mai multe regimuri de organizarea sociopolitica
a societatii. Acestia sunt mult mai capabili sa faca anumite comparatii si analogii,
judecand totul in baza unei ratiuni fundamentate pe experiente personale reale.
In societatea actuala multi tineri sunt discriminati atat involuntar, in sanul familiei, fiind siliti sa
se supuna dorintelor si asteptarilor parintilor (fapt ce le ingradeste liberul arbitru), cat si in cadrul
anumitor institutii (ex: educatie) care creaza un set de premise si sisteme in fata carora se cere
ascultare si supunere neconditionata. Batranilor le este ingradita participarea la viata sociala
(acces la locuri de munca, slaba sustinere a initiativelor de orice fel, etc.) simultan cu precaritatea stabilitatii economice fapt care are efecte din cele mai grave.
In aceste conditii, atat tinerii cat si batranii devin prizonierii unor sisteme inchise si manipulative
din care vor putea iesi doar odata cu varsta (cand personalitatea lor va purta deja pecetea anilor
anteriori) sau odata cu moartea (traind ultima perioada a vietii in izolare si cu frustrantul
sentiment al inutilitatii).
7. Discriminarea bolnavilor
Nu te poti considera tu ca fiind cel sanatos din moment ce ai reusit atat de bine sa te adaptezi unei societati bolnave. (Jiddu Krishnamurti)
Discriminarea împiedica persoanele care sufera de boli grave, incurabile sau transmisibile
(hiv/sida, hepatita B, cancer,etc) sa traiasca o viata normala în societate, obligandu-le de cele
mai multe ori sa îsi ascunda diagnosticul. Totodata, stigmatul unei boli incurabile perpetueaza o
teama nejustificata fata de acest subiect, fata de informare sau fata de testare, iar discriminarea
poate determina sau forta persoanele in cauza sa adopte comportamente destructive.
Datorita lipsei de informare si a fricii (care uneori nu e intemeiata), multi dintre cei care sufera
de boli incurabile sunt marginalizati si discriminati, petrecandu-si viata la marginea unei societati
Aici pot aparea toate efectele mentionate anterior, in capitolul despre saracie
care vede in ei o amenintare pentru ceilalti. De cele mai multe ori se pierde din vedere ideea ca
acestia sunt oameni ca si noi ceilalti, iar faptul ca sufera de o boala incurabila ar trebui sa
reprezinte mai degraba un motiv pentru a ii incuraja sa participe la viata sociala si sa sa poata
simti utili din toate punctele de vedere. In realitate insa, acestia ajung sa fie stigmatizati, prin
ingradirea accesului la educatie, servicii publice de asistenta medicala si psihiatrie, acces pe piata fortei de munca, etc. Totodata, in astfel de situatii, principiul confidentialitatii este de cele mai multe ori incalcat. Cel mai dureros lucru insa, este dat de indepartarea celorlalti oameni, fapt ce pentru persoana bolnava poate avea efecte mult mai grave care se resimt intr-un mod mult mai dezastruos decat boala insasi.
Exemplu: conform statisticilor Comisiei Nationale de Lupta Anti SIDA, Institutul de Boli
înfectioase „Prof. Dr. Matei Bals” în decembrie 2006 în România se înregistrau un numar de
11.906 de persoane care traiesc cu HIV/SIDA. Dintre acestia trei sferturi sunt copii. Acestea suntnumai cazurile depistate, specialistii considerand ca fiecarui caz depistat ii corespund alte 10-15 cazuri nedepistate sau neinregistrate
PENTRU DETALII DESPRE MANIFEST VIZITATI :www.solidaritate.info
miercuri, 22 octombrie 2008
duminică, 19 octombrie 2008
Ora de sexologie
In urma cu ceva timp se propunea o lege pe cat de noua la noi in tara ,pe atat de buna,aceea a introducerii orelor de sexologie intre materiile scolare.Ideea a fost primita cu bratele deschise de catre elevisi de o parte din parinti.Era normal,abia scapau adultii de stresul explicarii faptelor si fenomenelor acestui act natural si cat se poate de normal.Preotii, insa,nu au fost de acord.Logic pentru ca ei s-au opus mereu oricarei incercari de genul acesta.
De ce?
Pai,daca se nasc copii,sunt botezuri,nunti,decese,slujbe,si deci,vin banii pentru "oamenii lui Dumnezeu".Fara acestea ei ce ar mai face in biserici?Ar canta duminica pentru vreo baba surda sau pentru vreo "domnisoara" trecuta de 40 de ani si devenita peste noapte evlavioasa.Asadar ,sex sa se faca,copii sa iasa,slujbe sa fie!Doamne ajuta!De ce sa stie copilul ce il asteapta daca degusta placerile vietii?E mai bine sa stie ca omul a fost creat de Dumnezeu si ca nasterile se fac pe la subrat,nu,parinte?Si din nou Doamne ajuta!Nimeni nu le raspunde ,dar toti ii blameaza daca devin parinti de la varste fragede!
TRIST
De ce?
Pai,daca se nasc copii,sunt botezuri,nunti,decese,slujbe,si deci,vin banii pentru "oamenii lui Dumnezeu".Fara acestea ei ce ar mai face in biserici?Ar canta duminica pentru vreo baba surda sau pentru vreo "domnisoara" trecuta de 40 de ani si devenita peste noapte evlavioasa.Asadar ,sex sa se faca,copii sa iasa,slujbe sa fie!Doamne ajuta!De ce sa stie copilul ce il asteapta daca degusta placerile vietii?E mai bine sa stie ca omul a fost creat de Dumnezeu si ca nasterile se fac pe la subrat,nu,parinte?Si din nou Doamne ajuta!Nimeni nu le raspunde ,dar toti ii blameaza daca devin parinti de la varste fragede!
TRIST
duminică, 12 octombrie 2008
marți, 9 septembrie 2008
miercuri 10 septembrie 2008
termina`ti`va cu astea!nu moare nimeni!nu e sfarsitul lumii! nu vine nicio gaura neagra! GATA!STOP!
Multumesc :)
Multumesc :)
luni, 8 septembrie 2008
din categoria alte jocuri tampite
chiar daca este meniul in chineza,dati acolo click si va zic eu ca merita.e funny!trebuie sa va feriti mouseul de omulet!
Free myspace games - Free blog games
sâmbătă, 6 septembrie 2008
jocuri online
pierzi timpul?daca ai un mouse bun si ai chef de un joc amuzant :ghideaza cursorul spre ``goal``.doar ca miscarea mouseului este inversata,dreapta e stanga si sus inseamna jos :))
miercuri, 2 iulie 2008
Despre Critical Mass
Inca gasesc searchuri cu critical mass in google analytics.Am hotarat sa nu mai postez nimic legat de critical mass,nu mai particip si nu ma mai implic in nimic ce are legatura cu critical mass.
Acest post il scriu pentru cei care ,asa cum spuneam si mai sus ,dau searchuri legate de critical mass si ajung la mine pe blog.
In primu rand: Critical mass nu mai este critical mass;adica inca este o plimbare care are loc o data pe luna insa lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie.Dupa parerea mea a aparut tendinta unora sau altora de a fi lideri si de a conduce miscarea.Totodata multi dintre participanti nici nu stiu care este de fapt ideea de critical mass si oricat ar fi incercat anumite persoane sa`i faca pe altii sa inteleaga,acestia din urma sunt pur si simplu ignoranti.
Un alt lucru cu care eu nu sunt de acord este faptul ca se anunta politia inainte ;politia isi da acordul si tot cu politia se stabileste in prealabil si traseul.Mi se pare o prostie.E dreptul oricui sa se plimbe pe bicicleta,sa vina la manifestari de genul acesta fara sa fie stresat de "oamenii legii"CM nu are ca scop blocarea traficului ,critical mass nu polueaza ,nu deranjeaza pe nimeni.Si cu toate astea masini de politie veneau "intamplator" la aceste plimbari.Daca la inceput afirmau ca sunt acolo pentru a proteja biciclistii acum s`a ajuns la intelegeri cu ei privind data ,ora si traseul care urmeaza sa fie parcurs.
In concluzie ,nici nu mai stiu ce sa zic...Parerile sunt impartite...Fiind blogul meu personal am preferat sa`mi spun parerea aici,cam tarziu ce`i drept.
Acest post il scriu pentru cei care ,asa cum spuneam si mai sus ,dau searchuri legate de critical mass si ajung la mine pe blog.
In primu rand: Critical mass nu mai este critical mass;adica inca este o plimbare care are loc o data pe luna insa lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie.Dupa parerea mea a aparut tendinta unora sau altora de a fi lideri si de a conduce miscarea.Totodata multi dintre participanti nici nu stiu care este de fapt ideea de critical mass si oricat ar fi incercat anumite persoane sa`i faca pe altii sa inteleaga,acestia din urma sunt pur si simplu ignoranti.
Un alt lucru cu care eu nu sunt de acord este faptul ca se anunta politia inainte ;politia isi da acordul si tot cu politia se stabileste in prealabil si traseul.Mi se pare o prostie.E dreptul oricui sa se plimbe pe bicicleta,sa vina la manifestari de genul acesta fara sa fie stresat de "oamenii legii"CM nu are ca scop blocarea traficului ,critical mass nu polueaza ,nu deranjeaza pe nimeni.Si cu toate astea masini de politie veneau "intamplator" la aceste plimbari.Daca la inceput afirmau ca sunt acolo pentru a proteja biciclistii acum s`a ajuns la intelegeri cu ei privind data ,ora si traseul care urmeaza sa fie parcurs.
In concluzie ,nici nu mai stiu ce sa zic...Parerile sunt impartite...Fiind blogul meu personal am preferat sa`mi spun parerea aici,cam tarziu ce`i drept.
sâmbătă, 5 aprilie 2008
Reclame interzise
mastercard !
dovada k pe net ciar nu stii cu cine vorbesti
use condoms
learn english
dovada k pe net ciar nu stii cu cine vorbesti
use condoms
learn english
vineri, 4 aprilie 2008
SUMMIT NATO
"Politia Romana a reusit sa se faca de rusine pe plan mondial. Zeci de militanti anti-NATO au fost retinuti si dusi la sectie, unii in catuse, fara vreun motiv legal. Mascatii jandarmeriei au intrat cu forta intr-o hala a fabricii Timpuri Noi (SC Flaros SA ) pe care acestia o inchiriasera. I-au dus la sectiile de politie pe motiv ca detineau inscriptii impotriva Aliantei. Daca la inceput reprezentantii Politiei nu au fost in stare sa explice coerent de ce au fost ridicati militantii anti-NATO, dupa cateva ore de la incident acestia au recunoscut ca activistii nu au comis nici o infractiune. Ba mai mult, sefii Politiei au recunoscut ca dreptul la libera exprimare este garantat de Constitutie
Zeci de mascati au intervenit ieri pentru a evacua aproximativ 50 de persoane care aveau contract de inchiriere a unei hale din incinta firmei SC Flaros SA. Politistii au retinut o mare parte dintre acestia dupa ce au vazut ca vizionau filme anti-razboi si detineau materiale anti-NATO. "Ne-au batut atunci cand au intrat peste noi in hala si ne-au batut si in autobuzul cu care ne-au transportat la Politie. Am fost amenintati ca daca nu tacem vom fi omorati", a declarat o tanara care a tinut sa ramana anonima, refuzand si sa fie fotografiata. "
Si daca miercuri acestia au fost luati de politie batuti si tinuti prin sectii,joi au protestat :)
Reprezentantii Jandarmeriei Romane au intrecut insa orice limita a bunului simt in momentul in care au declarat ca tinerii ce ieseau cu ochii vineti si cu fetele tumefiate din sectiile de politie s-au "autoflagelat". Cu alte cuvinte, acestia s-au lovit singuri sub ochii jandarmilor si politistilor.
Doi dintre militanti, un roman si un german, sunt cercetati agresarea proprietarului si paznicului fabricii. Nimeni nu este insa anchetat pentru ultraj. Desi Jandarmeria Romana sustine ca unul dintre "mascati" a fost agresat.In realitate, potrivit Codului Penal, oricine injura, ameninta sau agreseaza un politist, jandarm ori un alt organ de ordine este cercetat pentru ultraj facandu-i-se dosar pe loc.
Plângere penală împotriva Poliţiei şi Jandarmeriei Române pentru brutalităţile asupra tinerilor pacifişti şi anti NATO
„Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă” a depus o plângere penală împotriva Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române şi a funcţionarilor din aceste instituţii pentru brutalităţile comise de aceştia în data de 2 aprilie 2008 împotriva a 54 de persoane care desfăşurau dezbateri şi acţiuni culturale şi civice cu tematică pacifistă şi critică faţă de politica NATO.
În data de 02.04.2008, în intervalul orar 14.00 - 23.00, Asociaţia “Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă” s-a aflat, prin dl. Emil Moise, în contact telefonic aproape permanent cu tinerii care au fost brutalizaţi de către reprezentanţi ai Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române. Asociaţia a făcut demersurile necesare pentru a apăra drepturile tinerilor care au fost reţinuti, bătuţi şi cărora li s-au încălcat dreptul la libertatea şi siguranţa personală, dreptul persoanei de a-i fi examinată cauza în mod echitabil, dreptul la libertatea de gândire şi de conştiinţă, dreptul la libertatea de expresie şi dreptul la libertatea de asociere şi de reuniune paşnică( delatii aici )
De ce anti nato?
Doctrina oficială a NATO îşi rezervă pentru sine dreptul de a folosi arme nucleare în ciuda faptului că în 1996 Curtea Internaţională de Justiţie a declarat utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea lor ilegală. Politica NATO a “utilizării iniţiale” semnifică faptul că poate folosi arme nucleare chiar şi atunci când ele nu sunt folosite împotriva lor. Utilizarea armelor nuclare contravine Legii Internaţionale a Drepturilor Omului pentru că morţile civile ar fi masive şi lipsite de orice logică.olitica referitoare la armele nucleare a NATO contravine totodată Tratatului de Neproliferare (semnat de toţi membri NATO) care solicită tuturor statelor demersuri rapide pentru abolirea armelor nucleare. Unele state membre NATO (SUA, Marea Britanie şi Franţa) au în prezent peste 9.000 de focoase nucleare în serviciu activ, aproximativ 60% din arsenalul nuclear din întreaga lume. Aceste 3 state au atribuit o parte din armele lor nucleare NATO pentru utilizare pe timp de război. NATO în sine deţine între 60 şi 200 de arme nucleare la bazele aeriene din Europa de Vest. Armele nucleare şi ameninţarea cu utilizarea lor sunt un mijloc de coerciţie şi intimidare folosit în special împotriva statelor care nu posedă astfel de arme.
Conform Institutului Internaţional de Cercetare în problema Păcii din Stockholm, aproximativ 80% din totalul echipamentul militar mondial a fost produs de membrii NATO în 1996. Următorii membri NATO sunt între primii 10 producători mondiali de arme: SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Canada. Doar SUA, Marea Britanie şi Franţa au contribuit cu 70% din totalul producţiei de arme în acel an.
După dispariţia Uniunii Sovietice şi a Pactului de la Varşovia, NATO a devenit din ce în ce mai puţin relevant şi avea nevoie de un motiv pentru a-şi continua existenţa. NATO şi-a escalat de aceea eforturile de a aţâţa războaie etnice în Balcani, pentru a crea pretexte pentru propriile intervenţii în regiune. Intervenţiile NATO - aşa-numitele “războaie umanitare” - au fost apoi vândute publicului ca mijloc de rezolvare a conflictelor dintre grupuri etnice. Adevăratul scop al NATO este de a-şi extinde sferele de influenţă coloniale ale statelor membre şi aliaţilor corporativi.
NATO a purtat un război de agresiune împotriva Yugoslaviei care a fost ilegal după propriul statul şi după diverse legi internaţionale. Conform programului de mediu al ONU, campania NATO de bombardare a provocat o catastrofă ecologică în Yugoslavia şi regiunea înconjurătoare.
Expansiunea NATO în Europa Centrală şi de Est înseamnă integrarea forţelor militare din aceste ţări sub controlul NATO (şi în mare parte al SUA). Ca unităţi militare în NATO, forţele armate ale noilor state membre NATO trebuie să se supună cererilor de standardizare a pregătirii militare, armelor şi altor echipamente militare.
Creşterea NATO nu este doar o provocare faţă de Rusia, ci ameninţă în acelaşi timp securitatea Chinei şi altro state asiatice, care pot răspunde la rândul lor sporindu-şi cheltuielile militare, prin aceasta redirecţionând resursele în dauna nevoilor esenţiale ale cetăţenilor. Expansiunea NATO poate provoca eventual o alianţă anti-NATO în Asia, destabilizând şi mai mult pacea.
. Testările şi antrenamentele organizate de NATO pentru pregătirea de război a avut de asemenea numeroase impacturi negative asupra oamenilor şi mediului. Pregătirile de război NATO includ exerciţii militare, antrenamentul piloţilor şi testarea armelor şi avioanelor de război. Spre exemplu, zone de antrenament aerian de nivel scăzut în Nitassinan, ameninţă modul de viaţă tradiţional al multor oameni din naţiunea innu. Teritoriul deţinut de ei în Quebec şi Labrador e transformat într-un pustiu militar de către testele aeriene ale NATO. Naţiunile din NATO desfăşoară de asemenea practici de bombardament periculoase în insula Vieques din Puerto Rico.
Zeci de mascati au intervenit ieri pentru a evacua aproximativ 50 de persoane care aveau contract de inchiriere a unei hale din incinta firmei SC Flaros SA. Politistii au retinut o mare parte dintre acestia dupa ce au vazut ca vizionau filme anti-razboi si detineau materiale anti-NATO. "Ne-au batut atunci cand au intrat peste noi in hala si ne-au batut si in autobuzul cu care ne-au transportat la Politie. Am fost amenintati ca daca nu tacem vom fi omorati", a declarat o tanara care a tinut sa ramana anonima, refuzand si sa fie fotografiata. "
Si daca miercuri acestia au fost luati de politie batuti si tinuti prin sectii,joi au protestat :)
Reprezentantii Jandarmeriei Romane au intrecut insa orice limita a bunului simt in momentul in care au declarat ca tinerii ce ieseau cu ochii vineti si cu fetele tumefiate din sectiile de politie s-au "autoflagelat". Cu alte cuvinte, acestia s-au lovit singuri sub ochii jandarmilor si politistilor.
Doi dintre militanti, un roman si un german, sunt cercetati agresarea proprietarului si paznicului fabricii. Nimeni nu este insa anchetat pentru ultraj. Desi Jandarmeria Romana sustine ca unul dintre "mascati" a fost agresat.In realitate, potrivit Codului Penal, oricine injura, ameninta sau agreseaza un politist, jandarm ori un alt organ de ordine este cercetat pentru ultraj facandu-i-se dosar pe loc.
Plângere penală împotriva Poliţiei şi Jandarmeriei Române pentru brutalităţile asupra tinerilor pacifişti şi anti NATO
„Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă” a depus o plângere penală împotriva Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române şi a funcţionarilor din aceste instituţii pentru brutalităţile comise de aceştia în data de 2 aprilie 2008 împotriva a 54 de persoane care desfăşurau dezbateri şi acţiuni culturale şi civice cu tematică pacifistă şi critică faţă de politica NATO.
În data de 02.04.2008, în intervalul orar 14.00 - 23.00, Asociaţia “Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă” s-a aflat, prin dl. Emil Moise, în contact telefonic aproape permanent cu tinerii care au fost brutalizaţi de către reprezentanţi ai Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române. Asociaţia a făcut demersurile necesare pentru a apăra drepturile tinerilor care au fost reţinuti, bătuţi şi cărora li s-au încălcat dreptul la libertatea şi siguranţa personală, dreptul persoanei de a-i fi examinată cauza în mod echitabil, dreptul la libertatea de gândire şi de conştiinţă, dreptul la libertatea de expresie şi dreptul la libertatea de asociere şi de reuniune paşnică( delatii aici )
De ce anti nato?
Doctrina oficială a NATO îşi rezervă pentru sine dreptul de a folosi arme nucleare în ciuda faptului că în 1996 Curtea Internaţională de Justiţie a declarat utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea lor ilegală. Politica NATO a “utilizării iniţiale” semnifică faptul că poate folosi arme nucleare chiar şi atunci când ele nu sunt folosite împotriva lor. Utilizarea armelor nuclare contravine Legii Internaţionale a Drepturilor Omului pentru că morţile civile ar fi masive şi lipsite de orice logică.olitica referitoare la armele nucleare a NATO contravine totodată Tratatului de Neproliferare (semnat de toţi membri NATO) care solicită tuturor statelor demersuri rapide pentru abolirea armelor nucleare. Unele state membre NATO (SUA, Marea Britanie şi Franţa) au în prezent peste 9.000 de focoase nucleare în serviciu activ, aproximativ 60% din arsenalul nuclear din întreaga lume. Aceste 3 state au atribuit o parte din armele lor nucleare NATO pentru utilizare pe timp de război. NATO în sine deţine între 60 şi 200 de arme nucleare la bazele aeriene din Europa de Vest. Armele nucleare şi ameninţarea cu utilizarea lor sunt un mijloc de coerciţie şi intimidare folosit în special împotriva statelor care nu posedă astfel de arme.
Conform Institutului Internaţional de Cercetare în problema Păcii din Stockholm, aproximativ 80% din totalul echipamentul militar mondial a fost produs de membrii NATO în 1996. Următorii membri NATO sunt între primii 10 producători mondiali de arme: SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Canada. Doar SUA, Marea Britanie şi Franţa au contribuit cu 70% din totalul producţiei de arme în acel an.
După dispariţia Uniunii Sovietice şi a Pactului de la Varşovia, NATO a devenit din ce în ce mai puţin relevant şi avea nevoie de un motiv pentru a-şi continua existenţa. NATO şi-a escalat de aceea eforturile de a aţâţa războaie etnice în Balcani, pentru a crea pretexte pentru propriile intervenţii în regiune. Intervenţiile NATO - aşa-numitele “războaie umanitare” - au fost apoi vândute publicului ca mijloc de rezolvare a conflictelor dintre grupuri etnice. Adevăratul scop al NATO este de a-şi extinde sferele de influenţă coloniale ale statelor membre şi aliaţilor corporativi.
NATO a purtat un război de agresiune împotriva Yugoslaviei care a fost ilegal după propriul statul şi după diverse legi internaţionale. Conform programului de mediu al ONU, campania NATO de bombardare a provocat o catastrofă ecologică în Yugoslavia şi regiunea înconjurătoare.
Expansiunea NATO în Europa Centrală şi de Est înseamnă integrarea forţelor militare din aceste ţări sub controlul NATO (şi în mare parte al SUA). Ca unităţi militare în NATO, forţele armate ale noilor state membre NATO trebuie să se supună cererilor de standardizare a pregătirii militare, armelor şi altor echipamente militare.
Creşterea NATO nu este doar o provocare faţă de Rusia, ci ameninţă în acelaşi timp securitatea Chinei şi altro state asiatice, care pot răspunde la rândul lor sporindu-şi cheltuielile militare, prin aceasta redirecţionând resursele în dauna nevoilor esenţiale ale cetăţenilor. Expansiunea NATO poate provoca eventual o alianţă anti-NATO în Asia, destabilizând şi mai mult pacea.
. Testările şi antrenamentele organizate de NATO pentru pregătirea de război a avut de asemenea numeroase impacturi negative asupra oamenilor şi mediului. Pregătirile de război NATO includ exerciţii militare, antrenamentul piloţilor şi testarea armelor şi avioanelor de război. Spre exemplu, zone de antrenament aerian de nivel scăzut în Nitassinan, ameninţă modul de viaţă tradiţional al multor oameni din naţiunea innu. Teritoriul deţinut de ei în Quebec şi Labrador e transformat într-un pustiu militar de către testele aeriene ale NATO. Naţiunile din NATO desfăşoară de asemenea practici de bombardament periculoase în insula Vieques din Puerto Rico.
luni, 31 martie 2008
Constitutie
pentru cei interesati iata 2 articole din constitutie ARTICOLUL 30 - Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.
(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.
ARTICOLUL 31 - Dreptul la informatie
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.
(2) Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.
(3) Dreptul la informatie nu trebuie sa prejudicieze masurile de protectie a tinerilor sau securitatea nationala.
(4) Mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice.
(5) Serviciile publice de radio si de televiziune sunt autonome. Ele trebuie sa garanteze grupurilor sociale si politice importante exercitarea dreptului la antena. Organizarea acestor servicii si controlul parlamentar asupra activitatii lor se reglementeaza prin lege organica.
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.
(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.
ARTICOLUL 31 - Dreptul la informatie
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.
(2) Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.
(3) Dreptul la informatie nu trebuie sa prejudicieze masurile de protectie a tinerilor sau securitatea nationala.
(4) Mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice.
(5) Serviciile publice de radio si de televiziune sunt autonome. Ele trebuie sa garanteze grupurilor sociale si politice importante exercitarea dreptului la antena. Organizarea acestor servicii si controlul parlamentar asupra activitatii lor se reglementeaza prin lege organica.
vineri, 21 martie 2008
Skateboarding in Ro
Îmi place cum evoluează (chiar dacă incet si greu) treaba cu skate in Romania.Deşi am observat k din vara au aparut multi copii care se plimba cu placa in mana prin oras doar de fashion , pe de alta parte sunt si multi cei care se tin de treaba si progresează.Siteurile de specialitate romanesti te învaţă trickuri si iti oferă posibilitatea sa`ti cumperi plăci si accesorii ptr skate online.
www.skateboard.ro www.h2o.ro www.weskate.ro www.enshop.ro si multe altele.In continuare, trailere realizate in Romania cu skateri romani.Siteul unde gasiti filmul in totalitate(are 30 de minute) este http://www.potsasaceva.com/
E chiar de admirat! f tare :)
www.skateboard.ro www.h2o.ro www.weskate.ro www.enshop.ro si multe altele.In continuare, trailere realizate in Romania cu skateri romani.Siteul unde gasiti filmul in totalitate(are 30 de minute) este http://www.potsasaceva.com/
E chiar de admirat! f tare :)
marți, 18 martie 2008
Summit NATO
Peste tot aflam stiri despre summitul Nato care va avea loc in bucuresti in perioada 2-4 aprlie.De ce un summit de o asa mare amploare are loc intr`o tara asa mica si neinsemnata precum Romania?Imi cer scuze patriotilor care`mi vor spune k nu-mi iubesc patria cand zic ``tara mica si neinsemnata`` dar tinand cont de amploarea evenimentului,parca ceva nu se potriveste.E exact ca in imaginea din reclama la Cosmote unde vezi un bloc de nefamilisti care arata intr`un stadiu deplorabil dar toti au antene pentru cablu tv.
Si totusi sa nu fiu asa de negativista si sa incerc sa privesc si anumite aspecte pozitive ale acestui eveniment?
Din revista presei aflam ca "Dacă treceţi prin Capitală în această perioadă şi observaţi că se plantează flori, se reamenajează spaţiile verzi, se montează indicatoare de orientare, se mătură străzile (pe bune!) şi, printre alte activităţi, se sigilează canalele, nu vă impacientaţi! Situaţia e una trecătoare, iar toate acestea poartă un nume: Summit-ul NATO"
Oare cat cheltuie statul cu asa ceva?!Oare din platile de taxe si impozite ale cetatenilor se vor platite toate cheltuielile? OARE?:))
Unde vor sta înalţii delegaţi? 14 hoteluri celebre de 4 şi 5 stele îşi vor deschide uşile pentru a-i primi pe oaspeţi, printre acestea numărându-se: Marriott, Intercontinental, Ramada Majestic, Sofitel, Howard Johnson, Novotel, Hilton. Potrivit unor surse oficiale, Bush va fi cazat la Marriott, cancelarul german Angela Merkel va sta la Hilton, iar preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, la Sofitel. Pentru presa străină au fost rezervate camere la 17 hoteluri, majoritatea distincte de cele unde vor sta liderii ţărilor aliate.
Plus 490 de masini Ford si Mercedes,140 de calculatoare, 100 de LCD-uri, 50 de aparate de telefonie mobilă plus muuulte muuulte altele.
Securitate maxima "Pe străzi vor patrula 9.000 de poliţişti şi 8.000 de jandarmi. La graniţă vor fi desfăşuraţi 1.800 de poliţişti de frontieră, în timp ce alţi 2.550 de angajaţi ai MIRA vor activa pe linia de evidenţă a populaţiei, paşapoarte, comunicaţii, imigrări şi relaţii publice. Mai mult, pentru atingerea tuturor standardelor în materie de securitate, impuse de importanţa unei astfel de întruniri, la nivelul internelor a fost luată decizia detaşării în Capitală a 900 de poliţişti, 2.800 de jandarmi, 100 de lucrători ai IGSU, precum şi poliţişti de frontieră"
Site-ul anarhist www.contra-doxa.com anunta organizarea “Saptaminii anti NATO” la Bucuresti, in perioada desfasurarii summitului Aliantei.
Site-ul descrie amanuntit formalitatile pe care anarhistii straini trebuie sa le indeplineasca pentru a intra in Romania, indica principalele obiective care trebuie vizate de actiunile anarhiste, precizeaza pedepsele prevazute de Codul penal roman si armele din dotarea fortelor de ordine.
Ca raspuns la aces site a inceput propaganda anti-anti summit.Indymedia posteaza urmatoarele:"mass-media neoliberala romaneasca nu pierde vremea si a-nceput sa prezinte publicului "adevarul" despre cei care contesta summitul NATO.
cu o 'pricepere' care ma face sa cred in continuare ca undergroundul din ro e infestat din plin cu 'buzz-uri', realitatea tv [al carui site a fost intre timp hackerit -> long live cyber activism!] a difuzat azi [11.01.08] un program tip talk-show despre cum "anarhistii - aia in negru, care bat oameni nevinovati de pe strada" din tara, dar mai ales cei de peste granita sunt pusi la punct cu detaliile venirii in ro [era vorba de un site englez], iar cum dumnealor astilalti: mass-media, jandarmii, sri-ul si alti ochi ageri stiu *totul* despre, o sa-i tina sub control si 'nu va faceti probleme, ca armata e cu noi"
Ce va fi de fapt voi trai si vom vedea.Dar hai sa ne reamintim cum a fost in Germania in 2007 la Summitul G8
Si totusi sa nu fiu asa de negativista si sa incerc sa privesc si anumite aspecte pozitive ale acestui eveniment?
Din revista presei aflam ca "Dacă treceţi prin Capitală în această perioadă şi observaţi că se plantează flori, se reamenajează spaţiile verzi, se montează indicatoare de orientare, se mătură străzile (pe bune!) şi, printre alte activităţi, se sigilează canalele, nu vă impacientaţi! Situaţia e una trecătoare, iar toate acestea poartă un nume: Summit-ul NATO"
Oare cat cheltuie statul cu asa ceva?!Oare din platile de taxe si impozite ale cetatenilor se vor platite toate cheltuielile? OARE?:))
Unde vor sta înalţii delegaţi? 14 hoteluri celebre de 4 şi 5 stele îşi vor deschide uşile pentru a-i primi pe oaspeţi, printre acestea numărându-se: Marriott, Intercontinental, Ramada Majestic, Sofitel, Howard Johnson, Novotel, Hilton. Potrivit unor surse oficiale, Bush va fi cazat la Marriott, cancelarul german Angela Merkel va sta la Hilton, iar preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, la Sofitel. Pentru presa străină au fost rezervate camere la 17 hoteluri, majoritatea distincte de cele unde vor sta liderii ţărilor aliate.
Plus 490 de masini Ford si Mercedes,140 de calculatoare, 100 de LCD-uri, 50 de aparate de telefonie mobilă plus muuulte muuulte altele.
Securitate maxima "Pe străzi vor patrula 9.000 de poliţişti şi 8.000 de jandarmi. La graniţă vor fi desfăşuraţi 1.800 de poliţişti de frontieră, în timp ce alţi 2.550 de angajaţi ai MIRA vor activa pe linia de evidenţă a populaţiei, paşapoarte, comunicaţii, imigrări şi relaţii publice. Mai mult, pentru atingerea tuturor standardelor în materie de securitate, impuse de importanţa unei astfel de întruniri, la nivelul internelor a fost luată decizia detaşării în Capitală a 900 de poliţişti, 2.800 de jandarmi, 100 de lucrători ai IGSU, precum şi poliţişti de frontieră"
Site-ul anarhist www.contra-doxa.com anunta organizarea “Saptaminii anti NATO” la Bucuresti, in perioada desfasurarii summitului Aliantei.
Site-ul descrie amanuntit formalitatile pe care anarhistii straini trebuie sa le indeplineasca pentru a intra in Romania, indica principalele obiective care trebuie vizate de actiunile anarhiste, precizeaza pedepsele prevazute de Codul penal roman si armele din dotarea fortelor de ordine.
Ca raspuns la aces site a inceput propaganda anti-anti summit.Indymedia posteaza urmatoarele:"mass-media neoliberala romaneasca nu pierde vremea si a-nceput sa prezinte publicului "adevarul" despre cei care contesta summitul NATO.
cu o 'pricepere' care ma face sa cred in continuare ca undergroundul din ro e infestat din plin cu 'buzz-uri', realitatea tv [al carui site a fost intre timp hackerit -> long live cyber activism!] a difuzat azi [11.01.08] un program tip talk-show despre cum "anarhistii - aia in negru, care bat oameni nevinovati de pe strada" din tara, dar mai ales cei de peste granita sunt pusi la punct cu detaliile venirii in ro [era vorba de un site englez], iar cum dumnealor astilalti: mass-media, jandarmii, sri-ul si alti ochi ageri stiu *totul* despre, o sa-i tina sub control si 'nu va faceti probleme, ca armata e cu noi"
Ce va fi de fapt voi trai si vom vedea.Dar hai sa ne reamintim cum a fost in Germania in 2007 la Summitul G8
Saptamana mondiala anti rasism
Discriminarea se naste din ignoranta
Factorul care propaga cel mai adesea, in mod sistematic, discriminarea, in special rasismul si sovinismul, dar si sexismul, homofobia si discriminarea de alte genuri, este extremismul prezent in mentalitatea multor oameni. Ideologiile de extrema dreapta exista si astazi, nu intr-o forma organizata ce-i drept, nu ca regim politic, ci pur si simplu se regasesc in felul de a gandi al multora, care isi traiesc viata si interactioneaza cu cei din jur ghidandu-se dupa idei ce adera la aceste ideologii, total sau partial. Este un lucru foarte comun ca oamenii care impartasesc aceste idei sa creeze diverse organizatii prin care sa-si faca auzit mesajul de ura, de care sa se foloseasca pentru a lua atitudine si a incerca sa-i manipuleze pe cei nestiutori sau usor impresionabili.
In trecut, mai precis in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, in Romania, extremismul de dreapta s-a manifestat sub forma Miscarii Legionare, cunoscuta ulterior sub numele Garda de Fier si partidul Totul Pentru Tara. Aceasta miscare a fost una ultranationalista, antisemita, antimaghiara si fascistoida, care a facut ortodoxismul o parte centrala a doctrinei. Miscarea a fost infiintata de Corneliu Zelea Codreanu, iar membrii au fost numiti legionari. Conducatorii acestei micarii si adeptii lor s-au facut vinovati de-a lungul timpului de comiterea unor numeroase crime cu tenta sovinista, antisemita si rasista, precum si de practicarea asasinatului politic. Membrii miscarii purtau uniforme verzi, de unde si denumirea de „camasile verzi" si foloseau salutul fascist.
Membrii Garzii de fier au planuit cel mai mare atac din Bucuresti, indreptat asupra evreilor, in care au murit peste o suta de oameni, zeci dintre acestia fiind torturati si mutilati in semn de batjocura.
Miscarea Legionara exista chiar si in prezent, ca organizatie, insa aceasta are mai mult un caracter comemorativ si nu se implica atat de activ in societate. Desi exista un sediu al Miscarii Legionare si chiar o publicatie, iar membrii acesteia au mentalitatea discriminarii si adera la o ideologie inrudita indeaproape cu fascismul, exista o alta organizatie mult mai activa prin propaganda si campanii, care au reusit cel putin destul de bine pana in prezent sa mascheze extremismul de dreapta ce sta la baza ei, si care incearca sa atraga destul de multi oameni, in special tineri. Forumul Crestin Noua Dreapta este o organizatie ce s-a format in anul 2000 „intr-o perioada marcata de deriva ideologica a partidelor "patriotice" existente.", dupa cum scrie si pe siteul oficial al miscarii. Membrii acestei organizatii se folosesc de religie si mai ales de importanta pe care biserica o are in societate pentru a manipula oamenii, mascandu-si astfel ideologia extremista. Ideologia si activitatile intreprinse de membrii acestei miscari se aseamana foarte bine cu cele ale vechii miscari legionare, precum si ideologia Noii Drepte deriva din aceasta. Simbolul organizatiei este crucea celtica, folosita in prezent de toate organizatiile extremiste. Noua Dreapta colaboreaza indeaproape cu miscari de extrema dreapta din Europa cum ar fi NPD din germania(organizatie nazista) sau Frontul National European, de asemenea organizatie de natura extremista. Pe siteul oficial al miscarii Noua Dreapta exista linkuri spre siteuri de propaganda nationalista, de unde cei care isi doresc pot procura diverse obiecte vestimentare cum ar fi tricouri , insigne sau sepci cu insemne fasciste sau care instiga la rasism xenofobie si homofobie, dar nu numai. De asemenea, pe siteul Noua Dreapta exista un link catre siteul oficial al formatiei Brigada de Asalt, formatie rock cu mesaj extremist de dreapta ale caror versuri lauda mandria legionara si din care face parte chiar liderul organizatiei Noua Dreapta, Tudor Ionescu.
Din pacate, din ce in ce mai multi oameni, uneori din dezinformare, alteori din teribilism sau pur si simplu din ferma convingere ca o anumita categorie de oameni e superioara altora, adopta aceasta mentalitate, promovand ura fata de cei care nu sunt ca ei si, deci, discriminarea.
Factorul care propaga cel mai adesea, in mod sistematic, discriminarea, in special rasismul si sovinismul, dar si sexismul, homofobia si discriminarea de alte genuri, este extremismul prezent in mentalitatea multor oameni. Ideologiile de extrema dreapta exista si astazi, nu intr-o forma organizata ce-i drept, nu ca regim politic, ci pur si simplu se regasesc in felul de a gandi al multora, care isi traiesc viata si interactioneaza cu cei din jur ghidandu-se dupa idei ce adera la aceste ideologii, total sau partial. Este un lucru foarte comun ca oamenii care impartasesc aceste idei sa creeze diverse organizatii prin care sa-si faca auzit mesajul de ura, de care sa se foloseasca pentru a lua atitudine si a incerca sa-i manipuleze pe cei nestiutori sau usor impresionabili.
In trecut, mai precis in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, in Romania, extremismul de dreapta s-a manifestat sub forma Miscarii Legionare, cunoscuta ulterior sub numele Garda de Fier si partidul Totul Pentru Tara. Aceasta miscare a fost una ultranationalista, antisemita, antimaghiara si fascistoida, care a facut ortodoxismul o parte centrala a doctrinei. Miscarea a fost infiintata de Corneliu Zelea Codreanu, iar membrii au fost numiti legionari. Conducatorii acestei micarii si adeptii lor s-au facut vinovati de-a lungul timpului de comiterea unor numeroase crime cu tenta sovinista, antisemita si rasista, precum si de practicarea asasinatului politic. Membrii miscarii purtau uniforme verzi, de unde si denumirea de „camasile verzi" si foloseau salutul fascist.
Membrii Garzii de fier au planuit cel mai mare atac din Bucuresti, indreptat asupra evreilor, in care au murit peste o suta de oameni, zeci dintre acestia fiind torturati si mutilati in semn de batjocura.
Miscarea Legionara exista chiar si in prezent, ca organizatie, insa aceasta are mai mult un caracter comemorativ si nu se implica atat de activ in societate. Desi exista un sediu al Miscarii Legionare si chiar o publicatie, iar membrii acesteia au mentalitatea discriminarii si adera la o ideologie inrudita indeaproape cu fascismul, exista o alta organizatie mult mai activa prin propaganda si campanii, care au reusit cel putin destul de bine pana in prezent sa mascheze extremismul de dreapta ce sta la baza ei, si care incearca sa atraga destul de multi oameni, in special tineri. Forumul Crestin Noua Dreapta este o organizatie ce s-a format in anul 2000 „intr-o perioada marcata de deriva ideologica a partidelor "patriotice" existente.", dupa cum scrie si pe siteul oficial al miscarii. Membrii acestei organizatii se folosesc de religie si mai ales de importanta pe care biserica o are in societate pentru a manipula oamenii, mascandu-si astfel ideologia extremista. Ideologia si activitatile intreprinse de membrii acestei miscari se aseamana foarte bine cu cele ale vechii miscari legionare, precum si ideologia Noii Drepte deriva din aceasta. Simbolul organizatiei este crucea celtica, folosita in prezent de toate organizatiile extremiste. Noua Dreapta colaboreaza indeaproape cu miscari de extrema dreapta din Europa cum ar fi NPD din germania(organizatie nazista) sau Frontul National European, de asemenea organizatie de natura extremista. Pe siteul oficial al miscarii Noua Dreapta exista linkuri spre siteuri de propaganda nationalista, de unde cei care isi doresc pot procura diverse obiecte vestimentare cum ar fi tricouri , insigne sau sepci cu insemne fasciste sau care instiga la rasism xenofobie si homofobie, dar nu numai. De asemenea, pe siteul Noua Dreapta exista un link catre siteul oficial al formatiei Brigada de Asalt, formatie rock cu mesaj extremist de dreapta ale caror versuri lauda mandria legionara si din care face parte chiar liderul organizatiei Noua Dreapta, Tudor Ionescu.
Din pacate, din ce in ce mai multi oameni, uneori din dezinformare, alteori din teribilism sau pur si simplu din ferma convingere ca o anumita categorie de oameni e superioara altora, adopta aceasta mentalitate, promovand ura fata de cei care nu sunt ca ei si, deci, discriminarea.
joi, 6 martie 2008
Critical mass in ziarul monitorul de prahova
iata articolul:
Monitorizati de politie / Critical Mass in actiune
Organizatia non guvernamentala Critical Mass din Ploiesti a avut vinerea trecuta o noua actiune de amploare pe strazile orasului. Circa 100 de biciclisti ploiesteni au iesit la plimbare prin oras pentru a demonstra lumii ca se pot deplasa si fara sa polueze.
Vizitati de politisti
Adunarea celor peste 100 de biciclisti ploiesteni nu a fost singura din tara, la ora respectiva, in ziua respectiva, actiunea Critical Mass desfasurandu-se in peste 200 de orase din intreaga tara. Intalnirea celor de la Critical Mass a avut loc vineri la ora 17:00 la statuia Mihai Viteazul de pe Bulevardul Republicii. Pana aici nimic anormal deoarece acest lucru se intampla din luna aprilie 2007. Surprinzator a fost faptul ca la aproximativ 10 minute dupa ora stabilita, la fata locului a aparut prima masina de politie. “Ne-au zis ca au crezut ca este un concurs de biciclete… Le-am explicat ce facem de fapt si au inceput sa ne intrebe daca avem un lider sau autorizatie sa facem acest lucru. Critical MASS nu are lider si nu are nevoie de autorizatie, adunarile sunt spontane!”, ne-a marturisit Alexandru Dinu, unul dintre participanti.
“Nu este normal...”
Biciclistii, rollerii si skaterii au fost “escortati” tot drumul de Politia Rutiera, pentru a nu provoca evenimente neplacute in trafic. Comisarul sef Stefan Crivat le-a spus participantilor ca un astfel de eveniment trebuie sa aiba loc in afara orasului, indicand parcul Constantin Stere din Bucov. “Critical MASS este o actiune ecologista deoarece se folosesc mijloace de transport fara motor si sanatoase pentru participanti. Nu este normal sa fie schimbat traseul catre Bucov, cand problemele reale de poluare se afla aici in Ploiesti”, ne-a marturisit Sorin Nuta, unul dintre sustinatorii campaniei verde a cotidianului Monitorul si RadiOK.
Despre Critical MASS
Biciclisti, rolleri sau skateri se reunesc in ultima vineri a fiecarei luni, plimbandu-se pe un traseu bine delimitat in speranta ca vor atrage atentia asupra problemelor societatii moderne, unde masinile sunt din ce in ce mai multe iar gradul de poluare este ridicat, mai ales intr-un oras cum este Ploiestiul.
Ciprian PAP
Publicat in editia din data de: 04-03-2008
Articolul este scris obiectiv dar tin sa precizez k nu suntem o organizatie non -guvernamentala
sâmbătă, 1 martie 2008
Poze de la CRITICAL MASS FEBRUARIE
POZE DE LA CRITICAL MASS!COMENTARII MAINE :)
si uite asa inca de la 4 jumate lumea se strangea
politia in actiune:
noi vrem pace ;))
politia nu intelege asta
si am pornit
pe drum :D
ne mai opreste cate un semafor dar doar atat :)) nici macar frigul sau CrIvAtUl nu ne`ar opri >:)
escortati
si se facu seara
extraterestrii
finish
si uite asa inca de la 4 jumate lumea se strangea
politia in actiune:
noi vrem pace ;))
politia nu intelege asta
si am pornit
pe drum :D
ne mai opreste cate un semafor dar doar atat :)) nici macar frigul sau CrIvAtUl nu ne`ar opri >:)
escortati
si se facu seara
extraterestrii
finish
joi, 28 februarie 2008
Politia la critical mass?
discutie pe un post local despre critical mass :
(10x zorin)
Aceste plimbari in grup mare nu au nevoie de aprobari speciale, intrucit sint in cele din urma doar niste “plimbari”.
Mai multe personalitati precum: prefectul capitalei doamna Mardale, Lucian Mandruta, primari de sectoare, etc. incurajeaza mersul pe bicicleta pentru: exercitiu fizic, sanatate, un oras mai curat, reducerea poluarii aerului inspirat si fonice, inlaturarea blocajelor in traficul de masini, etc.
CRITICAL MASS nu inseamna o instigare la revolta, ci pur si simplu o intilnire intre cei ce folosesc bicicleta ca mijloc de transport. Dreptul biciclistilor la sosele nu trebuie totusi sa incalce drepturile altor utilizatori ai acestora.
detalii:
aici
aici si
aici si
aici si
aici si
aici si
aici
si multe alte siteuri :)
(10x zorin)
Aceste plimbari in grup mare nu au nevoie de aprobari speciale, intrucit sint in cele din urma doar niste “plimbari”.
Mai multe personalitati precum: prefectul capitalei doamna Mardale, Lucian Mandruta, primari de sectoare, etc. incurajeaza mersul pe bicicleta pentru: exercitiu fizic, sanatate, un oras mai curat, reducerea poluarii aerului inspirat si fonice, inlaturarea blocajelor in traficul de masini, etc.
CRITICAL MASS nu inseamna o instigare la revolta, ci pur si simplu o intilnire intre cei ce folosesc bicicleta ca mijloc de transport. Dreptul biciclistilor la sosele nu trebuie totusi sa incalce drepturile altor utilizatori ai acestora.
detalii:
aici
aici si
aici si
aici si
aici si
aici si
aici
si multe alte siteuri :)
luni, 25 februarie 2008
CNMV Ploiesti
Atatea camere de filmat ca sa monitorizeze elevii care nu respecta regulile,amenzi date pentru fumat,bani care nu stie nimeni unde se duc... Dar iata ca,angajatii liceului isi permit bine merci sa fumeze pe culoare in timp ce elevii sunt huliti de profesori prin bai si pe terenul de sport pentru o amarata de tigara pe pauza!De parca aceasta regula cu fumatul interzis ii va determina vreodata pe elevi sa nu mai fumeze...pff Si cum ziceam de angajatii care isi permit sa incalce regulile,check this :
Critical Mass Ploiesti FEBRUARIE
In aceste zile poluarea si traficul supra-aglomerat produc un dezastru de mediu,social si medical,transportul public este haotic si ineficient,soferii nu ii respecta pe pietoni si pe biciclisti,autoritatile intarzie sa reglementeze conditiile de trafic,romanii in general au o perceptie fals-negativa despre biciclisti.
Plimbarea va avea loc vineri ,29 februarie ora 17 00
Punct de intalnire Parcul Tineretului la statuia lui Mihai Viteazul ,Bulevardul Republicii
detalii pe : http://criticalmassploiesti.weblog.ro/
Plimbarea va avea loc vineri ,29 februarie ora 17 00
Punct de intalnire Parcul Tineretului la statuia lui Mihai Viteazul ,Bulevardul Republicii
detalii pe : http://criticalmassploiesti.weblog.ro/
joi, 14 februarie 2008
Pro sau contra Valentine`s Day
Azi a fost o intreaga nebunie.In liceu pe usile claselor erau lipite afise anti valentine`s day unii erau de acord cu ideea ca nu ar trebui sa importam sarbatori de genu...mai ales k avem si noi Dragobetele pe 24 februarie.Parerile,asa cum spuneam,sunt impartite...Desi marea majoritate nu stie nici care este semnificatia valentine`s day dar nici cea a Dragobetelor fiecare isi spune opinia mai mult sau mai putin intemeiata.Personal consider ca valentine`s day este doar o zi buna pentru comercianti ,vanzarile la bomboane de ciocolata, flori ,lumanari parfumate ,inimioare si jucarii de plus aducand profituri maxime.E o zi inconjurata de kitchuri si zambete sincere dar si multe false... e o zi in care multi se simt obligati sa cumpere cadouri...Dar de ce sa nu facem o sarbatoare din fiecare zi?De ce trebuie sa existe o zi in care sa ne facem cadouri?Oferi un cadou in orice zi a anului cand simti tu nu pentru ca esti ``obligat`` de circumstante sau de sarbatori.
Cu toate astea,fiecare e liber sa sarbatoreasca ce vrea,cum vrea fie pe 14 sau pe 24 fie pe 1,2,3,6,9,15,16,17,18...31 ianuarie,februarie...decembrie...
Sa simti ceva special pentru o persoana doar de valentine`s day nu e doar superficial ci este de-a dreptul stupid.
vineri, 4 ianuarie 2008
Abonați-vă la:
Postări (Atom)