Discriminarea se naste din ignoranta
Factorul care propaga cel mai adesea, in mod sistematic, discriminarea, in special rasismul si sovinismul, dar si sexismul, homofobia si discriminarea de alte genuri, este extremismul prezent in mentalitatea multor oameni. Ideologiile de extrema dreapta exista si astazi, nu intr-o forma organizata ce-i drept, nu ca regim politic, ci pur si simplu se regasesc in felul de a gandi al multora, care isi traiesc viata si interactioneaza cu cei din jur ghidandu-se dupa idei ce adera la aceste ideologii, total sau partial. Este un lucru foarte comun ca oamenii care impartasesc aceste idei sa creeze diverse organizatii prin care sa-si faca auzit mesajul de ura, de care sa se foloseasca pentru a lua atitudine si a incerca sa-i manipuleze pe cei nestiutori sau usor impresionabili.
In trecut, mai precis in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, in Romania, extremismul de dreapta s-a manifestat sub forma Miscarii Legionare, cunoscuta ulterior sub numele Garda de Fier si partidul Totul Pentru Tara. Aceasta miscare a fost una ultranationalista, antisemita, antimaghiara si fascistoida, care a facut ortodoxismul o parte centrala a doctrinei. Miscarea a fost infiintata de Corneliu Zelea Codreanu, iar membrii au fost numiti legionari. Conducatorii acestei micarii si adeptii lor s-au facut vinovati de-a lungul timpului de comiterea unor numeroase crime cu tenta sovinista, antisemita si rasista, precum si de practicarea asasinatului politic. Membrii miscarii purtau uniforme verzi, de unde si denumirea de „camasile verzi" si foloseau salutul fascist.
Membrii Garzii de fier au planuit cel mai mare atac din Bucuresti, indreptat asupra evreilor, in care au murit peste o suta de oameni, zeci dintre acestia fiind torturati si mutilati in semn de batjocura.
Miscarea Legionara exista chiar si in prezent, ca organizatie, insa aceasta are mai mult un caracter comemorativ si nu se implica atat de activ in societate. Desi exista un sediu al Miscarii Legionare si chiar o publicatie, iar membrii acesteia au mentalitatea discriminarii si adera la o ideologie inrudita indeaproape cu fascismul, exista o alta organizatie mult mai activa prin propaganda si campanii, care au reusit cel putin destul de bine pana in prezent sa mascheze extremismul de dreapta ce sta la baza ei, si care incearca sa atraga destul de multi oameni, in special tineri. Forumul Crestin Noua Dreapta este o organizatie ce s-a format in anul 2000 „intr-o perioada marcata de deriva ideologica a partidelor "patriotice" existente.", dupa cum scrie si pe siteul oficial al miscarii. Membrii acestei organizatii se folosesc de religie si mai ales de importanta pe care biserica o are in societate pentru a manipula oamenii, mascandu-si astfel ideologia extremista. Ideologia si activitatile intreprinse de membrii acestei miscari se aseamana foarte bine cu cele ale vechii miscari legionare, precum si ideologia Noii Drepte deriva din aceasta. Simbolul organizatiei este crucea celtica, folosita in prezent de toate organizatiile extremiste. Noua Dreapta colaboreaza indeaproape cu miscari de extrema dreapta din Europa cum ar fi NPD din germania(organizatie nazista) sau Frontul National European, de asemenea organizatie de natura extremista. Pe siteul oficial al miscarii Noua Dreapta exista linkuri spre siteuri de propaganda nationalista, de unde cei care isi doresc pot procura diverse obiecte vestimentare cum ar fi tricouri , insigne sau sepci cu insemne fasciste sau care instiga la rasism xenofobie si homofobie, dar nu numai. De asemenea, pe siteul Noua Dreapta exista un link catre siteul oficial al formatiei Brigada de Asalt, formatie rock cu mesaj extremist de dreapta ale caror versuri lauda mandria legionara si din care face parte chiar liderul organizatiei Noua Dreapta, Tudor Ionescu.
Din pacate, din ce in ce mai multi oameni, uneori din dezinformare, alteori din teribilism sau pur si simplu din ferma convingere ca o anumita categorie de oameni e superioara altora, adopta aceasta mentalitate, promovand ura fata de cei care nu sunt ca ei si, deci, discriminarea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
tu ce zici?